Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2007.11.24. 09:57 ezeregy

A Kripli

 

Csámpás Billy a főszereplője, a Radnóti Színházban bemutatott színdarabnak, amely A kripli címet viseli, szerzője az ír származású kortárs drámaíró: Martin McDonagh, fordítója, pedig Varró Dániel. A darab egy Inishmaan nevű parányi ír szigetecskén játszódik, és az ott élők hétköznapjait mutatja be.

 

A magyar fordítás a fiatal, tehetséges költőnek köszönhetően telis-teli van nyelvi leleményekkel, a rendezés (Gothár Péter) egyedi módon értelmezi a drámát; túlmutat az eredeti dráma kegyetlenül szánalmas világán, és olyan abszurd módon mutatja be a szereplőket, hogy ez sok esetben humorossá válik. Ezen kívül hihetetlen igényességgel és pontossággal rajzolja meg a karaktereket, minek következtében a színészek hitelesen mutatják be egy apró – a külvilágtól elzárt – falucska életét, ahol a kicsinyesség, az unalom és a reménytelenség hatja át a mindennapokat.

  

A szereplők mind-mind más és más stratégiát választanak, hogy ezt a nehéz életet kibírják. És miközben kirajzolódik előttünk ez a szürke, sötét világ, a nézőtéren mégis fel-felnevetünk; a kripli valóban csúnya és nyomorék, de azért vicces, hogy Amerikából hazatérve Elvisként érkezik, vicces, hogy a szenzációhajhász, hírmondó Johhny Peti Mike „faszkalapnénak” szólítja anyját, és vicces, hogy Kate (az idősebbik nénike) – Billyt pótolván – kövekkel társalog.

 

Martin McDonagh: A KRIPLI

Fordította: Varró Dániel

 

Kate:………………………………………………Csomós Mari

Johnny:……………………………………………Kulka János

Billy:………………………………………………Lengyel Tamás

Eileen:……………………………………………..Schell Judit

Helen:……………………………………………..Wéber Kata

Mammy:…………………………………………..Szombathy Gyula

Dr. McSharry:…………………………………….Kocsó Gábor

Bobby:…………………………………………….Schneider Zoltán

Bartley:……………………………………………Bence Balázs

Díszlet: Gothár Péter
Jelmez: Kovács Andrea
Dramaturg: Morcsányi Géza
Asszisztens: Őri Rózsa

Rendező: GOTHÁR PÉTER

Csizmás Kinga

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr59240071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása