Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2007.11.27. 09:10 ezeregy

Ne legyél idióta!

 

Óriásléptekkel közeleg a karácsony és ezt nem csak a naptár mutatja, hanem bankszámlánk is: a kis üzletek és hatalmas bevásárlóközpontok már három hete vásárlásra csábítanak.

 

Nagyanyáink anno, november végén szépen beszerezték az adventi koszorút és biztonságba helyezték egészen az első adventvasárnapi gyertyagyújtásig. Majd nyugodtan, komótosan vásároltak (vagy készítettek!) valami egyszerű, csekély ajándékot a családtagoknak, különös figyelmet fordítva a gyerekekre.

És ma? Épp, hogy megültük Mindenszentek ünnepét (november 1.), azonnal megérkeztek a boltokba a szebbnél szebb, drágábbnál drágább, karácsonyi ajándéknak szánt termékek. Ez persze nem elég, ünnepi hangulatba kell hozni, buzdítani kell az egyszerű embert a vásárlásra. Így hát november közepén a bevásárlóközpontokban kihelyezésre kerültek az ünnepi dekorációk, óriási karácsonyfák, hatalmas, fényes gömbdíszekkel és felcsendültek a klasszikus karácsonyi dallamok.

 

Az üzletek pedig elérik céljukat. Szegény vásárló elgyengül és elkapja a vásárlási láz és ’A DVD - lejátszót megvesszük Apunak, a gofri sütő jó lesz Anyunak, igaz, hogy tavaly azt kapott a Pistiéktől, de ez szebb és olyan olcsó!’ – kiáltással bevetik magukat a tömegbe és veterán kommandós módjára kúsznak a pénztárig.

Az üzletek és bevásárlóközpontok marketingesei pedig kezüket dörzsölve kacaghatnak, hogy újabb konzumidiótákat adtak a piacnak.

Mert bizony azok vagyunk, a kapitalizmus izgő-mozgó bábui, konzumidióták! Különösen ünnepek környékén válunk azzá, amikor szinte megszállottként vásárolunk, cél nélkül, értelmetlenül, csak azért, hogy vegyünk valamit, hogy fogyasszunk!

Azonban nem törvényszerű, hogy így legyen!

Ha odafigyelsz és megállsz a csillogó dekoráció és csábító kínálat előtt, majd felteszed magadnak a kérdést, hogy tényleg szükséged van-e az adott árura, vagy sem, hamar megvilágosodhatsz! Legyél Te is tudatos vásárló, nem bánod meg!

 

Szűcs Ágnes

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr57243334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása