Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2007.12.12. 08:21 ezeregy

Lions for lambs – Gyávák és Hősök

 

Meryl Streep és Tom Cruise egy filmben, ez csábító. Háborús témájú, ez már kevésbé vonzó.  Robert Redford egy politikus filmet készített Lions for Lambs – Gyávák és hősök címmel. A magyar cím nem adja vissza azt, ahogy Redford felhasználta egy első világháborús német katona mondását „Sosem láttam még, hogy ilyen birkák vezetnek ilyen oroszlánokat”.

A film története három szálon alakul: Az afgán hegyek között közt csapdába esett amerikai katonák harcolnak, közben a hátországban szóháború dúl egy rutinos riporter (Meryl Streep) és Jasper Irving szenátor (Tom Cruise) között. Eközben egy idealista egyetemi oktató (Robert Redford) azért harcol hogy tehetséges diákja (Andrew Garfield) ne menjen katonaként Afganisztánba. Robert Redford jó színész, és idősebb korára még jobb rendező lett (már az első rendezésével, az Átlagemberekkel Oscart nyert). A színészek megbízhatóak: Tom Cruise meggyőző a republikánus szenátor nem túl hosszú szerepében, Meryl Streepben is nehéz csalódni.

 A legnagyobb meglepetés Andrew Garfield, akinek Todd, a tehetséges egyetemista szerepe az első komoly lehetősége, de október 22-i londoni világpremieren ő kapta a legnagyobb tapsot, amikor a színészek nevei megjelentek vásznon. A film mindössze kilnecven perces, de elég is, mert a szöveg dominál, és hosszabb már fárasztó lenne. Ahhoz is idő kell, hogy leülepedjen a történet. A komoly téma ellenére még poénokra is futotta az alkotóknak pl.: Jasper Irving szenátor szobájában képek vannak Tom Cruise-ról  Bush társaságában.

A Gyávák és hősök mindennel együtt egy okos film, nem csúszik át háborúellenes propagandába, felsorakozat érveket az Egyesült Államok katonai beavatkozásai ellen és mellett is (bár nem hagy kétséget a felől, hogy Redford melyik oldalon áll), de nem ad kész válaszokat csak felteszi a fontos kérdéseket.

 

Vancsó Éva

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr21261131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása