Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2007.12.18. 08:00 ezeregy

A varázsló kertje- Hundertwasser a Szépművészetiben

 

 

 

„Mint egy kaleidoszkóp, úgy hatott ez a kis csodakert. Közvetlen előttem a nőszirom lila virágai nyíltak. Százféle virágillat tevődött össze a bódító szagában, s a szivárvány minden színét megtalálhattad a virágok színében.” (Csáth Géza: A varázsló kertje)

Csáth novellájában a Vass fivérek egy teljesen ismeretlen birodalomba vezetik be magát az elbeszélés mesélőjét, valamint az olvasókat. A varázsló kertje egy teljesen eldugott, ismeretlen világ, ahol soha nem látott növények pompáznak, és soha nem érzett illatok töltik be a levegőt. Egy földöntúli és varázslatos kertecske tárul lelki szemeink elé, miközben olvassuk az író sorait.

Valahogy így éreztem magamat én is,  a Szépművészeti Múzeumban, ahol október 11-től látogatható a Hundertwasser festményeit, grafikáit és az általa tervezett szőnyegeket bemutató kiállítás. A múzeum a KunstHausWien gyűjteményéből válogatott, mely bécsi intézmény gondozza a művész hagyatékát. A kiállításon Hundertwasser első szárnypróbálgatásaitól az utolsó érett munkákig nyerhetünk bepillantást a festő - grafikus-építész munkásságába. A művész édesanyja már egészen fiatal korában felismerte fia tehetségét, és egészen kiskorától gondosan megőrizte gyermeke rajzait. Az első munka 1943-ból való, amikor Hundertwasser 15 éves volt. A budapesti kiállításon azonban elsősorban különböző grafikai eljárásokkal (pl.: japán fametszetek, szerigráfiák) készített műveket láthatunk. A legtöbb kép pedig a művész érett korszakából való, mely a 60-as évektől haláláig (2000-ig) tartott.   

A kiállítás rendezői nem elégedtek meg azzal, hogy egyszerűen kiakasszák a remekműveket a falra, hanem nagyon komoly koncepcióval tették meg ezt, ami hozzájárul egy teljesen ismeretlen világ kitárulkozásához. A terembe, ahol a képek láthatók a falak feketék, a megvilágítás visszafogott, csupán a képekre irányul. Ezenkívül négy, feketére festett, szögletesen hullámzó acéllemezt állítottak be a terembe, melyekre a többi képet akasztották; így adva teljesen egyedi arculatot a kiállításnak, minek köszönhetően tényleg úgy érezhetjük, mintha egy varázsló kertjében sétálgatnánk.

 

Csizmás Kinga

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr82267412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása