Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2007.12.24. 08:00 ezeregy

Rejtett (kiaknázatlan) szinterek

 

Rejtett (kiaknázatlan) szinterek

 

 

Az elmúlt években hazánkat is elérte az 1986-ban Londonban alapított mozgalom szele, amikor Judith Chernaik elhatározta költészetet fog adni a metróban naponta ezrével rohanó emberek elé. A mozgalom már kinőtte magát annyira, hogy immáron a metróköltemények kilenc kötetnyi polcot töltenek meg. Először klasszikusokat dobtak az utazóközönség elé, de később egyre több ismeretlen fiatal költő debütáló lehetősége lett a metró.

 

A metró mint kultúrális színtér azonban nem csupán az irodalom felé nyitott. London metróállomásai szinte folymatosan otthon adnak külfönféle művészeti megmozdulásoknak, olyannyira, hogy a London Transport Museum 2007 november 27-én egy külön projecben mutatta be a kortárs metróművészet jelenlegi állását, melyben a project vezetői (Tamsin Dillon és Alex Coles) különálló multifunkcionális művészeti ágként mutatták be a metróművészetet.

 

A metróművészet (vagy ahogy a londoni alapítók nevezik platform for arts) Budapesten a közeljövőben hasonló térnyerésre nem számíthat, bár ehhez hasonló próbálkozásnak lehettünk tanúi a Kontrol című filmben, vagy a Fővárosi Önkormányzat által szerevezett M1-es vonal nyitórendezvényén, ahol az egyik megálló szolgált a megnyitó színhelyéül. A nehézkes térnyitás egyik oka a pénzhiány, másrészt, hogy hazánkban a metrókultúra nem kifejezetten rendelkezik hagyományokkal.

 

(felhasznált forrás:http://www.tfl.gov.uk)

 

Fellner Ákos

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr29267439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása