Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2007.12.31. 08:00 ezeregy

You without you

 

 

Youth Without Youth

 

Francis Ford Coppola 10 év szünet után új filmmel rukkolt elő. A Youth without youth – mely a magyar mozikba még nem jutott el – Mircea Eliade regénye alapján készült.

A második világháború előtt játszódó történetben Tim Roth alakítja – a tőle megszokott magas színvonalon – az idős nyelvész professzort, Dominic Matei-t, aki egy villámcsapás következtében csodálatos módon megfiatalodik. Ezzel újabb esélyt kap az életre, a szerelemre, s arra, hogy kutatásait befejezze – vagyis hogy megtegye mindazt, amit addigi életében elmulasztott.

Ám a különös orvosi esetre nem csak a tudományos világ figyel fel, s a férfinak náci tisztek elől kell menekülnie. Országról országra vándorol újabb és újabb identitással, hogy saját életét élhesse. Az áramütés további hatása, hogy énje megkettőződik, így folyamatos párbeszédet folytathat önmagával, s belső hangja elárulja neki, mikor mit kell tennie.

Csodálatos körülmények között találkozik egykori szerelmével is – vagy valakivel, aki nagyon hasonlít rá… A lány is furcsa tudatállapotba kerül, melynek révén ő lehet a kulcs a férfi kutatásaihoz, melyek fő célja, megtalálni az emberiség eredeti közös nyelvét.

A tudományos munka és a magánélet is beindulni látszik, de nemsokára feltámad a kettő konfliktusa, melyet a férfi már „előző életében” sem tudott megoldani. Hogy tudományos céljait megvalósítsa, fel kellene áldoznia szerelmét. Az örök dilemmából ezúttal sem találunk valódi kiutat, viszont izgalmas történet kerekedik belőle, s a film végén a néző felteheti magának a kérdést: mi is történt itt valójában? Ezt pedig nem könnyű megválaszolni.

Roth remek alakítást nyújt, a karakterből véleményem szerint kihozza, amit lehet; a rendező azonban, úgy tűnik, nem fektetett túl nagy hangsúlyt a részletes lélekábrázolásra. Ehelyett sok a misztikus, megmagyarázhatatlan esemény és látványosnak szánt jelenet, ami önmagában kevés ahhoz, hogy igazán értékessé tegye a filmet. Végeredményben valahogy a legizgalmasabbnak szánt részek sikerültek a legunalmasabbra. A rendező valóság és képzelet kapcsolatával próbál játszani, az arányokat azonban ezúttal nem igazán találta el. A kettő nem érdekesen, hanem inkább feleslegesen keveredik egymással ebben a történetben.

Izgalmasabb program híján egy estét rá lehet szánni a filmre.

Nina

 

Szólj hozzá! · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr11267489

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Haga clic aquí ahora 2018.10.28. 19:42:41

Íjász söröző és pizzéria - Kocsmablog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása