Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.01.25. 08:00 ezeregy

Bacsó Péter 80 éves

 

„Az élet nem egy habostorta”- mondta Virág elvtárs a mára legendáshírű Tanú c. filmben. De a „Nyugaton a helyzet fokozódik” is ismerős lehet számunkra, és az idézetek sorát hosszan lehetne folytatni. És ez csak egy film a január 6-án 80 éves Bacsó Péter életművéből.

A sors fura fintora, hogy színésznek készült, de eltanácsolták, mert raccsolt, és ezért a Színművészeti rendezői szakát végezte el. Aztán dramaturgiai képességeit is kamatoztatta, mert Fábri Zoltán Édes Anna c. nagyjátékfilmjének ő írta a forgatókönyvét.

Sajnálatos, hogy az emberek többsége leginkább Bacsó Pétert a Tanú filmmel azonosítja, és a Tanú második részét már kevesebben tekintik olyan jelenős műnek.

Bacsó Péter az utolsó mohikánok egyike Jancsó Miklossal, és a vele egy rendezői osztályba járó Makk Károllyal. Makk Károly apjának egyébként egy vidéki kis mozija volt, és a kis Makk onnan szerette meg a filmeket.

Bacsó is megérdemelte volna a legjobb idegennyelvű filmeknek járó Oscar-díjat, és helyette a Tanú az elkészülése után 10 évig porosodott egy dobozban. Filmjeire jellemző a szarkasztikus megfogalmazás, az irónia, és a nem rossz értelemen vett önirónia is.

Kállai,mint Bástya elvtárs nagyon remek húzás volt Bacsó Pétertől, annyira, hogy szinte ráégett a szerep. Kállai sokunk számára marad meg az emlékezetünkben Bástya elvtársként. Mint a mai fiatalok számára Szőke Zoltán a Barátok Közt Miklósaként. De ez egy másik történet.

Azt szokták mondani, hogy a siker a hossz élet titka, és ez Bacsó Péternél bejött. Hisz Kossuth-díjas lett, a Magyar Mozgókép nagymesterének választották. És a Tanú kívül ott van még az ugyancsak klasszikus opusnak számító Te rongyos élet is.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr60287776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása