Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.03.03. 08:00 ezeregy

Hideg nyomon

 

Itt egy újabb agyalós krimi Ben Affleck rendezésében. Aaron Stockard segítségével írt filmjében saját öccse Casey Affleck játssza a főszerepet. Aki szereti a gondolatait megfogalmazni és általában a fejét használni, annak ez a film számottevő örömöt fog okozni. Végre egy velős mondanivalóval ellátott sztori.

Amerikában minden nap kétezer gyerek tűnik el nyomtalanul. Ben Affleck pedig úgy gondolta, hogy ez a szomorú statisztika megér egy filmet, és megrendezi.

A történet a Boston melléki Dorchesterben játszódik. Igazi munkásnegyed utcán világos nappal magukat kellető prostituáltakkal, és nepperekkel. A hely kemény, mint a tököli börtön, tele van szétszakadt, lecsúszott családokkal és reményekkel. Ebből a környezetből tűnik el a négyéves kislány Amanda McCready.

Az idő halad a család egyre türelmetlenebb és a nagyszülők két helyi magánnyomozót Patrick Kenzie-t (Casey Affleck) és Angie Gennaro-t (Michelle Monaghan) bíznak meg unokájuk megtalálásával. Patrick itt nőtt fel, így neki talán jobban megnyílnak a helyiek. A két detektív óvatosan közelít az ügyhöz, ismerik a szomszédokat és tudják azt is, hogy Amanda anyja, Helen(Amy Ryan) is rabja a szernek. Ahogy egyre mélyebbre ásnak az ügyben, Boston egyre árnyékosabb oldala tárul elénk, csalókkal, drogosokkal és pedofilokkal. A média is felkapja az ügyet, így Patrick és Angie kénytelenek egy nagymenő detektív, Remy Bressant (Ed Harris) és a helyi rendőrkapitány, Jack Doyle (Morgan Freeman) segítségét kérni. Minden megoldódni látszik, egy lövöldözés után fény derül Amanda szomorú sorsára is. Ügy lezárva. Mindenki tovább lép kivéve Patricket. Visszatér a nyomozás kezdeteihez, és ahogy mélyebbre ás, borzalmas titokra lel…

Ennyi a sztori dióhéjban. Első ránézésre egyszerűnek tűnik, de azt kell mondanom, hogy mégsem lineáris a történet, mert Affleck mozija nem a cselekményre sokkal inkább a lélektanra épít. Patrick jól alakítja a helyi vagány szerepét, mellette ellenpontnak kellőképpen higgadt Michelle Monaghan. A mellékszerepekben pedig olyan kitűnő színészek ábrázolnak jellemet, mint Ed Harris vagy Morgan Freeman. A film további erőssége, hogy súlyos kérdéseket feszeget. Szabad-e mások életébe beavatkozni? Mennyit ér egy élet? És főleg: hogy lehet egy kis gyerek ennyire kiszolgáltatott a családjának, nekünk felnőtteknek? A film utolsó fél órája pedig igencsak beleég a gondolatainkba, és további kérdéseket vet fel.

Szabó Krisztina

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr60319163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása