Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2007.11.22. 16:36 ezeregy

Az idő

 

Kim Ki-duk 2006-os mesterműve méltó folytatása a dél-koreai rendező pályafutásának, kinek nevét elsősorban a Lopakodó lelkek és a Tavasz, Nyár, Ősz, Tél... és Tavasz című filmjei révén ismerjük.

A rideg, nagyvárosi közegben játszódó történet szerelem, féltékenység és önértékelési zavarok szentháromságát járja körül, mely – nem meglepő módon – végül őrülethez vezet.

Az absztrakt környezet és az aprólékos pszichológiai ábrázolás kombinációja Kim Ki Duk védjegye.

A főszereplő pár konkrét életéről – munkájáról, családi hátteréről, stb. – nem sokat tudunk meg, annál többet lelki rezdüléseikről.

Seh-hee szép fiatal lány, aki saját bizonytalansága miatt erősen paranoid módon reagál barátja gesztusaira, például drámai – és komikus – féltékenységi jeleneteket rendez tulajdonképpen komolyabb ok nélkül. Megfogalmazódik benne a gondolat: párja biztosan megunta, hogy két éve nap mint nap ugyanazt a testet érinti, ugyanazt az arcot látja maga előtt, és ezért más nőkről álmodozik.

 

Seh-hee, hogy „megmentse kapcsolatát”, végzetes döntésre szánja el magát: szó nélkül eltűnik a férfi életéből, hogy átoperáltassa az arcát, s néhány hónap múlva új külsővel, új névvel, új személyiséggel bukkanjon fel és csábítsa el újra Ji-woo-t.

A művelet látszólag sikerrel jár, a fiú viszonyt kezd az ismeretlen, izgalmas nővel. Rövidesen kiderül azonban, hogy nem tudja elfelejteni régi barátnőjét: még mindig szerelmes Seh-hee-be – aki viszont már nem létezik…

Mikor az átváltozásra fény derül, Ji-woo, hogy szerelmét bizonyítsa, követi a lány példáját: ő is eltűnik, hogy megváltoztassa arcát.

A lány azonban a hónapokig tartó várakozás alatt elveszíti realitásérzékét. Tébolyultan bolyongva keresi a város utcáin elveszett szerelmét, s mindenkiben felismerni véli a fiút…

Tanmese arról, hogyan tehet tönkre a bizonytalanság és félelem egy különben jól működő kapcsolatot. Borzongás, reménytelenség, végül teljes kétségbeesés.

Ajánlom ezt a filmet mindenkinek, aki érdeklődik az emberi psziché és a párkapcsolati problémák iránt.

 

Nina

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr49238354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.