Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.01.24. 20:00 ezeregy

A Mediciek fénykora Szépművészetiben

Megérkezett a műtárgyak első szállítmánya Olaszországból a Szépművészeti Múzeumba, A Mediciek fénykora - Élet és művészet a reneszánsz Firenzében című, január 24-én megnyíló nagyszabású kiállításra - közölte Baán László, a múzeum főigazgatója . Sandro Botticelli (1445-1510) Pallasz Athéné és a kentaur című, nagyméretű festményét pénteken csomagolták ki újságírók jelenlétében a Szépművészeti Múzeumban, az épülő tárlaton. Tátrai Vilmos, a kiállítás magyar társkurátora elmondta, hogy a képen a legvalószínűbb értelmezés szerint az isteni tudást, a legmagasabb eszményeket megtestesítő istennő gyengéden üstökön ragadja és megzabolázza az állatias létet megtestesítő Kentaurt.
 

 

A képet a Medici család rendelte meg a festőtől, erre utalnak az istennő ruháján látható, összefont gyémántgyűrűket ábrázoló minták, amelyek a család jelképei. A festmény biztosítási értéke mintegy 7,5 milliárd forint. Baán László elmondta, hogy a művészettörténet egyik legjelentősebb alkotása a másik két legismertebb Botticelli-művel - a Tavasszal, illetve a Vénusz születése című festménnyel együtt - a Mediciek egyik vidéki villájában függött a falon. A képek később kerültek át a firenzei Uffizi képtárba.

 

 

A Pallasz Athéné és a kentaur című kép csütörtökön érkezett a múzeumba Olaszországból több más műtárggyal együtt. A főigazgató szerint a kép nagyszerűen jellemzi azt, amit Botticelliben szeret a ma embere.

 

A nagyszabású kiállításra, amelynek összbiztosítási értéke meghaladja a 80 milliárd forintot, mintegy 200 műtárgy érkezik 60 olasz gyűjteményből. A kiállításon többek között Donatello, Fra Angelico, Verocchio, Botticelli, Leonardo, Raffaello, Bronzino műveit láthatja a közönség. A kiállítás anyagában a festmények mellett egyebek mellett szobrok, rajzok, domborművek, ékszerek és falikárpitok szerepelnek.

 

(MTI)

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr60294863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesterszakács · http://sztereotip.freeblog.hu 2008.01.25. 09:21:30

SzépművészetibeNNNNNNNN

Kultúra-blog...