Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.02.02. 08:00 ezeregy

SUNDAY FURY: FIRST

 

A Sunday Furyról sok jót hallottam, többek között úgy tartja a fáma, aki egy koncertjüket látta, az nem hagyta még úgy ott a színhelyet, hogy ne zárta volna a szívébe ezt a magyar doom/sludge zenekart. Elképzelni nem tudtam, vajon miért vigyorog mindenki miattuk, miért használják a „mázsás riffek” jelzőt, mi ez az egész nagy hozsannázás, térdreborulás és főhajtás körülöttük. A 2005-ben alakult csapat egynémely tagja már kipróbált tag, nem éppen ebben a műfajban, de elmondható az olcsó frázis, hogy nem ma vettek először hangszert a kezükbe, így talán már érzik, mitől működik ez az egész zenekarosdi és mitől nem. Ők feltehetőleg érzik, és nem csak azért, mert 2007-ben megjelent az első nagylemezük, a kicsit sekélyesen elnevezett First.

 

Mi az, amit szerethetünk bennük? A Sabbathtól eredeztethető, ám a Downon átszűrt riffeket, egy kevés pszichedelikát, alap groove-os dzsunga témákat, elkínzott, olykor ordításba hajló éneklést, feelinges gitárszólókat, és tényleg, itt vannak azok a bizonyos kősziklaként ránk omló tonnasúlyú riffek, amelyek belehasítanak az eredbe, megkeresik az adrenalinmorzsákat, sokszorosítják és szétküldik a tested minden részébe. Ilyen ez. Ráadásul jó ez, még akkor is, ha nem mindenhol kerek minden, de érezni, hogy ezek a srácok érzik a stílust. Ez pedig az egyik alappillére ennek a stílusnak (oké, nem csak ennek, de itt azért hatványozottabban épül az érzésekre a zene), és ez elfeledteti azt, hogy hát igen, „x” dal hasonlít valami külföldi alapvetésre, „y” pedig kicsit gyengécske refrénileg, esetleg „z” nóta befejezése szedett-vedett.

 

Vendégek nélkül hazai lemez már nincs is, Vörös Attila (a hazai metalgitárhíró) két nótában teker egy rövidet (Paths és Revenge and Glory), valamint Makó Dávid (a Stereochrist főszakállazója) bömböl szintén a Revenge and Gloryban, öblösen, őserejűn, ahogy szokott, inkább kellemes közreműködés mindez, mint leborulásra késztető.
A lemez sajnos házi körülmények között készült, rossz is a hangzás, ennél már csak a rettenetes borító riaszthatja el jobban a leendő vásárlót, 2007-ben azért illik ennél átgondoltabb csomagolásba burkolni egy cd-t, mikor gyakorlatilag szinte csak ez teszi vonzóbbá a vásárlást a letöltésnél.

Többen mondják, akik hallották a lemezt, hogy élőben sokkal jobbak. Hallottam már ilyet, egy bizonyos hazai doom alapvetésről, akik jó pár év küzdelem után két úton folytatták tovább. Nos, reménykedjünk, hogy a Sunday Fury nem erre a sorsra jut.

 

7

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr18297955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása