Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.02.15. 08:00 ezeregy

AYREON: 01011001

 

InsideOut
2008

 

Ha azt mondom, rockopera, nyilvánvalóan mindenkinek elsőre a Jesus Christ Superstar vagy a Hair jut az eszébe. Ha azt mondom, mai, modern rockopera, jobbára vakargatjuk a fejünket, és többnyire tanácstalanul tárjuk szét a kezünket. Pedig.
Pedig 1995 óta a holland Arjen Anthony Lucassen megjelentetett jó néhány albumot Ayreon fedőnéven (is), mely korongok legtöbbjére a tökéletes stílusmeghatározás az űr-rockopera lehetne. Gyakorlatilag közel és távol ő az egyetlen, aki teljesen vállalható dolgokat képes alkotni ebben a műfajban.

Arjen receptje általában a következő: végy egy adag neves rockénekest és rockénekesnőt, fűszerezd meg néhány feltörekvő tehetséggel, írj a hangjuknak megfelelő dallamokat, ágyazd mindezt olyan zenébe, ami bár monumentális, olykor pátoszos, ámde cseppet sem ciki.
Ayreon rajongók minden alkalommal felfokozott izgalommal várják, vajon most kiket invitál meg a mester, és milyen történet göndörödik ki a bookletben – ez természetesen most sem volt másképp.

A lemezcím egy bináris szám, amely a 89 decimális avagy a 69 oktális számot takarja, előbbi egy prím és Fibonacci-szám is, és ne feledjük azt sem, hogy mindez az Y karakter bináris kódját is rejti. Miután ezt jól végiggondoltuk és kevéssé értjük, ugorjunk inkább a zenére. Jelenleg 16 énekesvendéget hívott meg Arjen, melyek közül saját magával egyetemben csupán hárman szerepeltek korábbi albumain. Nem túl meglepő, hogy az angyali hangú Anneke van Giersbergen ismét tündöklik a dalok egy részében, ám az már nagyobb revelációt okoz, hogy a Katatonia Jonas Renskéje szomorkodik egy keveset rögtön valahol a lemez elején, amivel természetesen a depresszió legmélyebb bugyraiba ránt minket.

Kellemes színfolt a norvég David Coverdale-ként is emlegetett Jørn Lande, a svéd Evergrey fátyolos hangú félistene, Tom S. Englund, a svájci Gotthardból Steve Lee, és a mai modern rockéneklés egyik legjobbja, Daniel Gildenlöw a Pain Of Salvationből.
Sajnos néhány jellegtelenebb hang is szerepet kapott, a következő lemeznél érdemes lenne bátrabban válogatni, de ezt feledteti a zene, melyben a szimfonikus betétek ugyanúgy helyet kapnak mint a különféle „puttyogós űreffektek”.

 

Az énekesek mellett számos vendégzenésznek is örülhetünk, többek között Derek Sherinian, Tomas Bodin, vagy Michael Romeo nevét lehet felfedezni a közreműködők hosszadalmas listájában.
A tartalmi részt nincs értelme itt boncolgatni, de annyit elárulhatok, hogy a világ teremtése körüli témákat boncolgatnak a dalszövegek, érdemes átolvasgatni, értelmes, komoly szövegeket kapunk most is Arjentől, mint ahogy eddig minden alkalommal.
A 01011001 a 2008-as esztendő egyik legfontosabb megjelenése, és ugyan még nagyon az év elején járunk, azt már biztosan le lehet szögezni, hogy az egyik csúcsalbuma is.

 

10

 

Bátky-Valentin Szilvia

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr93322888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása