Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.01.30. 08:00 ezeregy

Reneszánsz 2008

 

Akkor most jön Da Vinci , és Dan Brown éve – így viccelődtek néhányan, amikor is Hiller István megnyitotta a Reneszánsz 2007 évét a Néprajzi Múzeumban.

Sokszor gondolkodtam már azon, hogy miért is jó, ha egy évet tematizálunk? De akik ebben döntenek, azok biztos marketing szempontokat is mérlegelnek, és valljuk be Európában tényleg hívó szó az, hogy Reneszánsz. Ergo több külföldire számíthatunk, és a Japánok úgyis jönnek a fényképezőgépeikkel, érdekli is őket, hogy nálunk éppen reneszánsz van.

A belföldi túrizmuson is lendíthet egy kicsit a Reneszánsz 2007 rendezvénysorozat. Hisz valljuk be elég sznob nép vagyunk, és ha már van egy hívószavunk, akkor jobban elmegyünk nézelődni.

Látványban, és felhajtásban nem lesz hiány. Kis magyar magic, aqmi hivatalosan január 245-én, a Szépművészeti Múzeumban, a Mediciek felemelkedése és fénykora c. kiállítással nyílt. Nem semmi kezdés. Ha már Hiller István kezében elsült a startpisztoly, akkor illik Mediciekkel kezdeni. A magyar nemzeti kultúra ennyivel tartozik nekik. A kiállításon lesz látható kép Boticelli, Donatello, és Leonardo Da Vinci-től is.

Aztán jön március 15-e, és természetesen „talpra magyar”, így a magyar historizmus leggazdagabb időszaka is bemutatkozik.

Talán nem is meglepő, hogy Mátyás király kerül az érdeklődés középpontjába, aki igazságos volt, és szeretett álruhában mászkálni az alattvalók között. A Fekete Seregről, és a Corvinákról már ne is beszéljünk. A Budapesti Tavaszi Fesztivál idején nyílik meg Hunyadi Mátyás, a király címmel a Budapesti Történeti Múzeum tárlata.

Persze ez még semmi, hisz az Iparművészeti Múzeumban megnyílik Beatrix hozománya címmel egy egyedülálló, eddig még nem látható kiállítás. Szerintem sok nő fogja megnézni, hogy milyen tárgyakat is tartalmazott Beatrix hozománya.

A Mezőgazdasági Múzeum is kiveszi részét a nagy Reneszánsz road-showból és Reneszánsz bor, reneszánsz élet, Tokaj-reneszánsz címmel tart majd fél éven át programsorozatot. BORítékolható a siker. Mi mindenképpen ott leszünk.

A Magyar Nemzeti Galéria Mátyás király öröksége címmel tart kiállítást. Ami biztos, hogy tartogathat a számunkra meglepetéseket. Hisz idén ünnepeljük Mátyás királlyá választásának 550.-ik évfordulóját.

Áru- e a kultúra? Fogalmazódik meg az emberekben. Talán ezt a kérdést ne mi döntsük el, de a Budapesti Gazdasági Főiskola „art and buisness” képzést szeretne indítani. Talán majd ott kapunk erre a kérdésre is választ.

Addig is éljen a Reneszánsz, és üljünk be az időgépbe, mennyünk vissza pár száz évtizedet az időben. De ne tessenek magukra zárni az ajtót, vár minket vissza a 21. század.

 

Kőszegi Dániel főszerkesztő

 

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr47307484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandris94 2008.05.07. 08:30:54

köszi ^^ jól jött :P
süti beállítások módosítása