Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.01.27. 08:00 ezeregy

Beszóltak a nagymamának

 

A szégyenletes digitális analfabétizmusról

 

A hírek szerint Magyarország lakosságának hatvan százaléka nem használja az „információs társadalom vívmányait”, egészen pontosan az internetet. Őket nevezik digitális analfabétának. Ha jól értelmezem, ez – többek között - azt jelenti, hazánkban hatmillióan nem fizetnek elő internetre, és a felmérést végző szervezet feltételezése szerint nem is tudják használni. Ebből azt a következtetést vontam le, hogy nemcsak a gyerekek olvasásértése és matematikai képességei gyengülnek, hanem a lakosság nagyobb része informatikai hülye. Sajnos, a rádiós-televíziós elemzők nagy része is csak ennyit gondolkozott ezen az információnak nevezett mondaton.

De mielőtt analfabétának neveznék a népesség több mint felét, jó lenne figyelembe venni néhány dolgot: egyrészt, hogy ez a digitális szakadék nem is olyan szégyenletes, mint amennyire kétségbeesetten csóválták a fejüket az öltönyös emberek a tévében, hiszen Európa lakosságának negyven százaléka szintén nem konyít túl soka a számítógépekhez. Tény, hogy az USA-ban valamivel nagyobb a szélessávú lefedettség, de ha kontinentális viszonyokban hasonlítgatunk, nem sok szégyenkeznivalónk akad. Ha ugyan az internet hiánya egyáltalán szégyenkezésre kellene, hogy okot adjon.

Másrészt, arról sem számolt be a hír, hogy félmillió ember, ha akarna, sem tudna internetezni hazánkban, mert nincs meg hozzá az infrastruktúra. S bár elméletben vidéken is mindenütt hozzá lehet férni az internethez, ahol a mobiltelefonnak van térereje, ez gyakorlatban csak ímmel-ámmal van így. Még a vidéki nagyvárosokban is komoly problémák akadnak a szélessávval, nemhogy a kisebb településeken. Bár oda legalább nem is ígérik. De vidéken nem válogathat az ember – a kisebb városokban többnyire egy szolgáltató működik. Az előfizető nem sokat tehet – ha nem működik az internete, telefonál, faxol, befárad az ügyfélszolgálatra, majd vár. Aztán vagy lesz internet, vagy nem. Akkor ő önhibáján kívül digitális analfabétává válhat?

És nem mellesleg: milyen jogon és alapon neveznek embereket analfabétának? Ebben a teljesen píszi világban, ahol a kövér embert nem szabad kövérnek nevezni, a cigányt cigánynak, a féllábút féllábúnak, miért lehet a tanító nagyanyámat analfabétának nevezni?

 

Pölös Zsófia

41 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr75290647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bivalyné Húszéves Erzsi · http://www.bhsz.blog.hu 2008.01.27. 08:51:06

Wahorn András ötlete, hogy mindenkinek alanyi jogon járjon szélessáv és egy laptop. Jó ötletnek tartom.

Mojito 2008.01.27. 08:51:25

Jo cikk. A kerdesedre valasz hogy semmi nem tiltja (a jo izles sem) hogy a kovert kovernek a ciganyt ciganynak stb nevezd. A negereket MI nyugodtan hivhatjuk negereknek ez jo magyar szo es mert MI nem vittunk el egyetse rabszolganak (niggerezni viszont nem illik oket). Az a nem piszi amikor a szot sertesre hasznalod. Ne aggodj. Az analfabeta viszont tenyleg serto akkor is ha csak "digitalis" vagy "masodlagos" ahogy szoktak mondani (akik nem ertenek a modern technikahoz). Aki ilyet mond nagyanyadra kuldd el az annyaba vagy ha altalanossagban beszel szoljal ra hogy ne analfabetazzon.

damnamd 2008.01.27. 09:04:12

A "cigány" és a "féllábú" olyan szavak, amelyekhez elve negatív előítéletek kötődnek, éppúgy, ahogy azokhoz a személyekhez, akik ilyennek születnek (cigányútra megy stb). Mindegyik a "normális"-tól való eltérésre utal, pedig nem az.
Aki viszont analfabétának születik (mindenki), változtathat ezen, ellentétben azzal, aki cigánynak vagy féllábúnak.
Ezért lehet analfabétázni, és ezért nem cigányozni. Az utóbbi rasszizmus.

Kuruttya 2008.01.27. 09:21:35

Ciganynak nevezni a ciganyt rasszizmus! Huh, ezen most jot nevettem :)

0xFFFF 2008.01.27. 09:53:51

A cigányok eltérnek a normálistól, ezért nem negatív töltetű a cigányútra tévedt, hanem egy állapotot ír le a kifejezés indirekt módon. A cigányra azt mondani, hogy cigány, pediglen nem rasszizmus, hanem tényközlés. Aki azt mondja, hogy rasszizmus, az az igazi analfabéta, a saját anyanyelvének értelmezésével is problémái vannak.

donofrio 2008.01.27. 09:58:19

Álmossal értek egyet!A hócipőm tele van a cigányokkal,a rasszizmussal,a zsidózással,miközben másról volt szó.Ha egy 75 éves EMBER nem netezik ,nehogy már baj legyen!!!!Méghogy analfabéta!!!!!!!Ennyi hülyeséget!

bruno954 2008.01.27. 10:02:17

Ha csak a nagymamák lennének "rossz viszonyba" az internettel akkor nem lenne olyan nagy a baj. Azonban: tömegével rohannak világgá középkorú, önálló ivarérett nagyfiúk és nagylányok ha le kellene ülniük egy számítógép elé, és annak segítségével meg kellene keresnük valamit, vagy mit ad isten el kellene intézniük egy ügyet. Inkább sorbanállnak a postán, az önkormányzatnál, meg az elektronos műveknél és szitkozódnak, hogy lopják az idejüket.

Jedlik 2008.01.27. 10:10:53

Bruno954: jól felsoroltad azokat a cégeket, akiknek szart sem ér a honlapjuk. :)

Jihadgirl 2008.01.27. 10:13:35

Ahogy Umberto Eco is megírta a píszí kapcsán:nem csavargó hanem kötetlen életmódú személy. Haha! Ezek szerint azt kell mondjam ezentúl hogy kissebségi útra ment a falat, nehogy valakit sértsen? Attól hogy afro-ameriakit, kisebbségit vagy mozgásában korlátozottat esetleg túlsúlyost mondunk attól még mindenki tudja mire gondolt a másik. Mellesleg miért sértő hogy cigány vagy kövér vagy síkhülye az informatikához? Ez tényközlés. De amióta a magzatnak is jogai vannak kezd elferdülni a világ. Ami egyébként fekete, fehér és szürke, nem pedig kissé sötét vagy nagyon világos netán a kettő közötti.

Nagykócsag 2008.01.27. 10:22:07

Bivalyné Húszéves Erzsi!
Tényleg járjon mindenkinek. Fizessék mondjuk az iskoláktól elvett költségvetési tételből, jó?
Ezt a demagógiát!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.01.27. 10:36:50

Alanyi jogon mindenkinek internet, laptopot és internet-tanfolyamot!

De miből is ? Az adófizetők pénzéből ?
DE miért is ? Pornó nézegetésre vagy torrent letöltésekre ?

0xFFFF 2008.01.27. 10:38:24

1-2-3 !

A demagógia a nincs pénz duma. Ha le lehetne cserélni a politikusainkat és a közigazgatásban dolgozók vezető rétegeit egy pillanat alatt, ugyanennyi időbe tellene, hogy kiderüljön, jutna pénz ingyen laptopra alanyi jogon járó nettel és még minimálbérre is életfogytig, ha nincs munkád. Igaz, akkor a cigányok sóhajtoznának, hogy nincs ingyen lakás, segélyke, meg pityut is elvitte a rendőr kasztráltatni mert felszedte a vonatsíneket két járat között....és a hiller pifti sem csinálhatna "előnyös" közbeszerzést a microsofttal. Van itt pénz csak eltűnik, ez itt a baj és nem a szerinted demagóg felzárkóztató intézkedés.

Sáfrány 2008.01.27. 10:38:44

A cigány szó magyarul van, a cigány népcsoportok tagjait nevezzük cigányoknak. A roma szó cigányul van, ők hívják így magukat.

Engedtessék már meg hogy Magyarországon, magyarként, magyarul beszéljek és ne kelljen cigányul beszélnem.

A "roma" szó kormányzati körökből eredő köznyelvbe erőltetése szándékos és nyílt rasszizmus.

A cigány szóhoz kapcsolódó negatív előjeleket említett népcsoport viselt dolgai fémjelzik, abból kimosakodni nem lehet azzal ha libsipucsítva cigányul affektáljuk hogy ők mostantól roma nép, és minden el van felejtve.

A "roma" szó alapvetően egy aljas hazugság, azt jelenti cigányul hogy "ember", de ők ezt kizárólag saját magukra értelmezik (vö. "nemcigánytól lopni nem bűn" a cigánytörvények szerint stb.), - tehát a "roma" szó már önmagában rasszista, kirekesztő.

Álláspontom szerint aki azt mondja hogy "roma" - a magyar "cigány" szó helyett -, az vagy cigány, vagy cigányfajvédő. De mindenképpen rasszista, kirekesztő, akár tud róla, akár nem.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.01.27. 10:47:53

Nem az internet lefedettség mértékét méri a digitális analfabetizmus, hanem azt, hogy ki képes használni a korunk nagy vívmányát az ámítógépet, és az Internetet.

Ha egy nagymama, aki tanít, digitális analfabéta, akkor, ha őt sérti ez a megnevezés, akkor meg is érdeml, mert az iskolákban van számítógép, ha akarná, használhatná.

Desert 2008.01.27. 10:48:39

súlyosan félreérted az analfabéta jelentését. A leghalványabb köze sincs ahhoz, hogy valuvégi tanyasi házba hajlandó-e a t-com 8 megás adsl-t behúzni. Ahhoz van köze, hogy az adott illető, ha bemegy egy könyvtárba, a polg. hivatalba vagy akárhova ahol nyilvánosan lehet netezni képes-e azt hasznáni, megtalálja-e amit keres.

Hogy erre kinek van szüksége és kinek nem, annak megint semmi köze az analfabétizmushoz.

Én pl. kurvára nem értek pálinkafőzéshez éppen ezért pálinkafőzisi analfabéta vagyok. Ha valaki annak nevez, akkor nem fogok felhábárodni, hogy miért sérteget engem, igen az vagyok, nincs is szükségem rá, hogy akárcsak alapjaiban értsek hozzá, viszlát.

tippelnék 2008.01.27. 10:54:07

nehogy abba a hibába ess, mint az olaszliszkai egyszeri/ű ember. lehet csak megkéne nézni a "digitális analfabéta" kifejezés igazi jelentését.

a "digitális analfabéta" nem(csak) azt jelenti, hogy az emberek egy részének esélye sincs szélessávú internethez/számítógéphez jutni. (használhatja valaki napi rendszerességgel a netet anélkül is).

lehet, hogy képzést is kaptak és lehet, hogy használnak is "digitális" eszközöket, de azok ÖSSZETETT ÉS GÖRDÜLÉKENY HASZNÁLATA gondot okoz.
pl:
internet: hivatkozások(cím és logikai) oda-visszahasználata, összetett (flash)oldalak böngészése.
programok: amelyeket LEHET, hogy egyenként akár használni is tud, de együtt már csak nehézségekkel (word-excel)
eszközök: több "digitális" eszköz összekapcsolt használata (fényképező gép)
logikai: internetszolgáltatótól nyomtató driver kérése
tvző (nagymamák): tv távírányító egy/két számjegy váltó gombja szokott gondot okozni

szomorutojas 2008.01.27. 11:10:35

a cigány szó is cigányul van, sôt cigány nyelvekbôl sem egy van, sôt érdemes olvasni is

lehet hogy itt mindenki cigány-analfabéta?

Haszprus · http://blog.haszprus.hu 2008.01.27. 11:12:52

á.m ez nagyon érdekes írás volt, a hivatalos definíció is valami ilyesmi lista?

madz 2008.01.27. 11:44:06

ez a cikk az internethez való hozzáférésről meg az ahhoz való viszonyról szólt. és a tizedik komment környékétől már nettó cigányozás meg fröcsögés. gratulálok mindenkinek. ez problémamegoldás?

Watson 2008.01.27. 11:59:08

"Ha jól értelmezem, ez – többek között - azt jelenti, hazánkban hatmillióan nem fizetnek elő internetre"

Abszolút rossz következtetés, mivel általában 1 család 1 előfizetést jelent. Arról nem is beszélve, hogy vannak munkahelyi internetezők, és vannak még néhányan, akik az ingyenes betárcsázós kapcsolatot használják. Vagyis az előfizetések száma alapján távolról sem lehet ilyen statisztikát készíteni.
De egy biztos. Az analfabéta kifejezésnek semmi köze a politikai korrektséghez. Ez csupán az illető egy bizonyos tárgykörben szerzett tudásszintjét - pontosabban annak hiányát - jelöli.
Ezen az alapon revideálni kellene az egyes végzettségekhez kötődő rangok és titulusok használatát is (dr, prof, stb.), mivel ezek mind mind diszkriminálják azokat, akik nem rendelkeznek vele.
Szóval butaság ezen puffogni. Inkább ültesd le a nagymamádat a gép elé, és mutasd meg neki, mennyi érdekes és hasznos dologot nyújt a háló.

tippelnék 2008.01.27. 12:29:40

Haszprus: nem volt "hivatalos" definíció. ha jól rémlik a cikk/tanulmány a digitális tartalmak és főleg az internet használatára vonatkoztak. tehát nem arra, hogy valaki nem tud/akar kifizetni egy 1999 ft-os előfizetést. a többi a tapasztalati példa.

egyszerű életszerű példák.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.01.27. 12:40:28

azért lehet, mert ebben az országban mindent lehet

az általad felvetett probléma - bár rendkívül szégyenletes - de a legkisebb probléma szerintem

bruno954 2008.01.27. 12:40:50

Jedlik!

A postán állás helyett webbank, a sorállás helyett online helyfoglalás és így tovább......

sourcerror 2008.01.27. 12:44:06

Tapasztalatom azoknak, akik folyamatosan digitális analfabétáznak, csak nagyon felületes ismereteik vannak a számítástechnikáról, épp csak duplakattintani tudnak, de ettől rohadtul felsőbbrendűnek képzelik magukat.

Egyébként meg amíg az e-kormányzat arról szól, hogy internetről letöltöd az űrlapot, kitöltöd és sorakozol vele, addig miről beszélünk?

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.27. 12:46:23

Digitális analfabéta = nem képes, vagy nem gördülékenyen használni a digitális szolgáltatásokat.

Ha a nagymamád nem képes gördülékenyen használni a digitális szolgáltatásokat, akkor digitális analfabéta.

Mit nem lehet ezen érteni?

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.27. 12:47:16

Na, korán van még, fogalmazási analfabéta vagyok. :) De fejlődőképes. D

damnadm 2008.01.27. 12:53:53

Akkor a jónéhány funkcionális analfabétának még egyszer leírom, hogy miért nem illik cigányozni és miért illik analfabétázni:
a cigány szó, amely egy etnikai kisebbség magyar neve, negatív asszociációkat ébreszt – mint az a fenti, végtelenül alantas rasszista hozzászólásokból is látható. Ezért a politikai korrektség megkívánja, hogy ne használjuk, mert ezek a negatív előítéletek bántják azokat, akiket így nevezünk. Ám önmagában nem az a baj, hogy bánt vagy megkülönböztet, hanem az, hogy mindezt entikai (genetikai) alapokon teszi. Senki sem kap kulturális szokásokat születéssel, mindenki tanulja - ahogy Simon de Beauvoir szállóigéje mondja, ezúttal egy másik negatívan megkülönböztetett csoportról: "Nőnek nem születünk, hanem annak nevelnek".
Tehát még egyszer, ha így se ment volna át: nem a megkülönböztetés inkorrekt, nem a minősítés, hanem a negatív előítéleteken alapuló megkülönböztetés vagy minősítés.

Gery Greyhound · http://www.bestofgyurcsany.hu/news.php 2008.01.27. 12:56:01

"niggerezni viszont nem illik oket"

A nigger szó jelentése nigériai, és érdekes módon a nigériaiaknak semmi bajuk ezzel a kifejezéssel - ezt nem egy fehér okoskodó mondta, hanem egy nigériai állampolgár, úgynevezett fekete pákó.

A mi "cigánybűnöző" szavunk helyett arra a bizonyos fajta romára a romák az "oláh cigány" elnevezést használják, és az általam ismert tisztességes romák is elismerik a cigánybűnözés tényét.

sourcerror 2008.01.27. 13:03:59

korrekció:
Tapasztalatom szernt azoknak, akik ...

meneka 2008.01.27. 13:11:30

2 különböző dolog van az olvasásnál is: lehet valaki analfabéta és funkcionális analfabéta. Ha olvas de nem érti, akkor a második. Ha nem olvas akkor az első. Melyikről ki tehet? Ezt mennyiben lehet az internet használatra vetíteni? És mennyiben érinti a nagyanyámat? Engem nem háborít fel, mert ő tényleg nem tudja használni az internetet (se a bankautomatát, se a mobilján a fényképezőgépet, se a vérnyomásmérőjét, se terhességi tesztet) mert nincsen rá szüksége. Mások akik önhibájukon kívül nem jutnak hozzá (pl. mert vidéken lakik) mennyivel kevesebbek nálunk, akik mindenhatóként ülünk egésznap a csodálatos internet előtt, és gyakorlatilag SEMMIRE nem használjuk, pont azért amikért már leírtak előttem (űrlapot töltsd le, és aztán állj vele sorba).

sourcerror 2008.01.27. 13:12:38

"Ezért a politikai korrektség megkívánja ..."

A politikai korrektség az orwelli hagyományokból kinőtt liberális diktatúra: a politikai szlogenek másokra erőltetése. A nyelv demokratikusan működik, fejlődik. Ne hagyjuk, hogy egyes politikai csoportok kisajátítsák a nyelvet.

egy kis olvasnivaló a témában:
www.theglobeandmail.com/servlet/story/RTGAM.20080120.wcomment0121/BNStory/National/home

sourcerror 2008.01.27. 13:24:40

"a cigány szó, amely egy etnikai kisebbség magyar neve, negatív asszociációkat ébreszt"

egy kis olvasnivaló:

en.wikipedia.org/wiki/Euphemism#The_.22Euphemism_Treadmill.22

Desert 2008.01.27. 13:56:40

"űrlapot töltsd le, és aztán állj vele sorba"

lehet, hogy te csak erre használod az internetet, én naponta inditok átutalásokat, váslárlásokat a netről. Ha ezt minden nap végigállnám a bankban, akkor a szabadidőm fele rámenne...

Egyébként ha már leragadunk az e-magyarországnál, okmányirodánál, ott sem hülyeség ez az egész, mert az ember egyrészt időpontot kap, másrészt ott várják a kitöltött űrlappal, gyakorlatilag csak aláirni kell bemenni. Aki járt már okmányirodában az tudja, hogy nem mindegy, ott is el lehet tölteni egy fél napot ilyennel...

A másik hülye meg csak addig jut, hogy pornó meg torrent letöltés. Lehet, hogy ezek az emberek is funkcionális analfabéták digitálisan? :))
Csak ők még azt is hiszik, hogy tudják mire jó az internet, pedig lehet, hogy mégsem... :)

sourcerror 2008.01.27. 14:42:49

Korrekció:

"orwelli hagyományokból kinőtt liberális diktatúra"

Itt ultraliberális akart lenni.

sourcerror 2008.01.27. 14:48:43

"lehet, hogy te csak erre használod az internetet, én naponta inditok átutalásokat, váslárlásokat a netről"

De a nyugdíjas mammernek nem biztos, hogy ez megérne havi 8000Ft-ot, pláne, hogy ott, ahol ő lakik nincs is meg az infrastruktúra hozzá. (Meg eleve készpénzben kapja a nyugdíját.) A betárcsázós internet pedig a legrosszabb ár/teljesítmény mutatókkal rendelkezik.
Tehát az ő részéről az, hogy nem fizet elő az internetre, egy teljesen racionális döntés.

(folyt köv.)

meneka 2008.01.27. 14:50:32

Álltam már sorba e-magyarország jóvoltából napokat.
az átutalás valóban működik. azt nem is Mo. kell üzemeltesse. ugye.
de nézzük a felvi-t. ne álljunk sorba, jelentkezzünk felsőoktatásba netről? aha, aztán nem lehet visszaigazolni semmit. csajszikám csak lesett h mért nincs a nyelvvizsgája, mikor 2napja még ott volt. kezdődött a telefonálás, sorbanállás, hoppá júl.11, határidő áltlépve, nincs elég pontod? nem vettünk fel. meghallgatás, kérlemek, vállvonogatás, nem tehetünk róla. okj-s tanfolyam.

sourcerror 2008.01.27. 14:58:06

Lehet ilyenekkel példálózni, hogy Magyar Elektronikus Könyvtár, de ha megnézzük, hogy mekkora a gyűjteménye ... hát röhejesen kicsi. A minőségi információ még most is nyomtatott könyvek formájában jelenik meg itt, Magyarországon. És ezt mint informatikus mondom.

És lehetne még wikipedia-val is példálózni: de azt ne feletsd el, hogy ott is meg kell adnod a forrásaid, különben kitörlik, amit írtál. És a nyomtatott anyagnak, mint hivatkozási alapnak ott is sokkal nagyobb a súlya.

Desert 2008.01.27. 22:23:50

"Tehát az ő részéről az, hogy nem fizet elő az internetre, egy teljesen racionális döntés."

állitotta ennek ellenkezőjét bárki is? Van bármi köze az informatikai analfabétizmushoz?

nincs.

"de azt ne feletsd el, hogy ott is meg kell adnod a forrásaid, különben kitörlik, amit írtál"

ezt is a nyugdijas mammerhez mondod, hogy ha wikipedian akar tartalmat generálni(!), nem olvasni, akkor forrást kell adjon? LOL :))

sourcerror 2008.01.27. 23:58:21

"ezt is a nyugdijas mammerhez mondod, hogy ha wikipedian akar tartalmat generálni(!), nem olvasni, akkor forrást kell adjon? LOL :))"

Olvasd újra. Ezt viszont az analfabetizmushoz írom.

sourcerror 2008.01.28. 00:18:52

""Tehát az ő részéről az, hogy nem fizet elő az internetre, egy teljesen racionális döntés."

állitotta ennek ellenkezőjét bárki is? Van bármi köze az informatikai analfabétizmushoz?

nincs."

Nagyon is van. Ez megmagyarázza az analfabetizmus jelenségét, és azt, hogy miért lesz ablakon kidobott pénz az a következő pár százmillió forint, amit a kormány az internet népszerűsítésére költ. Nem egyforma mértékben hasznos az internet a társadalom minden tagjának, mert az interneten fellelhető tartalmak és szolgáltatások nem reprezentálják jól az össztársadalmi igényeket.

Azt viszont elmondhatjuk, hogy egy egyetemistának gyakorlatilag nélkülözhetetlen eszköz. Ezért elsősorban generációváltással fog elterjedni, meg úgy hogy rá lesznek a júzerek kényszerítve a munkahelyükön a használatára. (Tudom, nem mondtam nagy újdonságot.) A kormány szerintem nem sokat kell, hogy tegyen ezügyben. A piac megoldja. És semmi értelme a digitális analfabétaságon sápítozni, mert csak önmagát írja le vele az ember.

P.S.:
Ha a mammer nem találja kifizetődőnek az internet használatát, nem érdemes digitálisan írástudónak lennie.

Klári 2008.03.12. 20:22:22

Úghy gondolom, hogy az informatika ismerete és használata egyre fontosabbá válik, alapja a fejlődésnek, az elhelyezkedésnek.
Azonban azt is tudom, hogy nagyon sokan vannak, akiknek egyszerűen nincs rá szüksége. Sem az életviteléhez, sem a munkájához. Régebben is úgy volt, hogy volt, aki a matematikát, volt aki az irodalmat, volt, aki a zenét szerette. Érthetetlen számomra, hogy miért kell mindenkire rákényszeríteni az informatikát? Majd, ha úgy érzi, szüksége van rá, a maga szintjén megtanulja. Azt pedig abszurdumnak tartom - most hallottam a TV-ben - hogy akinek rossza látása és nem tudja elolvasni a gyógyszerek leírását, az az interneten megtalálja.
süti beállítások módosítása