Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2007.12.08. 08:19 ezeregy

Mikulások a filmvásznon

Decemberre, ahogy a bevásárlóközpontokat ellepik a karácsonyi díszek, úgy kerülnek elő évről évre Mikulásos-karácsonyos filmek. A karácsony még messze van, így most azokat a filmeket vizsgáljuk meg közelebbről, amelynek előzetesében vagy borítóján feltűnően piros ruhás, puttonyos emberke van. Lássuk, mit rejt a mikulásruha. Általában sajnos nem sok jó, alatta elrontott, kövér, sosem kedves vagy vicces télapó van.

 Pedig választék van, ilyen témájú filmekből, egy mozis adatbázis szerint több, mint hatszáz darab készült a mozgókép feltalálása óta. A legelső igazán említésre méltó az 1905-ben készült a Karácsony előtti éjszaka (The night before christmas), egy 19. századi vers alapján. Klasszikus feldolgozása a témának, szegény Mikulás karácsony előtt rengeteget dolgozik, eteti a szarvasokat, készíti a játékokat, míg egy szegény családban a gyerekek nem alszanak, amikor jön a Miki, hanem párnacsatáznak. Ezután számlálatlanul készültek a télapós filmek. Általában két kategória van: amiben maga az igazi télapó szerepel és azok, ahol valaki gonosz céllal bújik a mikulásjelmezbe.

 

 

Úgy alakult, hogy a jó öreg télapót felvonultató filmekben ugyanaz a fő gond: már idős, megsebesült, vagy egyszerűen csak elege van a kényszerű téli munkájából, ezért utódot keres. Ahhoz képest, hogy ez népszerű és idényfoglalkozás az utódjelöltek nem szoktak túl nagy lelkesedést mutatni a lehetőség iránt. Ezt a konfliktust dolgozza fel az utóbbi tíz év még talán legélvezhetőbb mikulásfilmje a Télapu, mármint az 1. része. Mi lehet tenni, ha megölted a télapót és felvetted a ruháját? Persze, hogy Te leszel a télapó! Most már csak az kérdés, akarod-e jól csinálni, és Scott Calvin- Tim Allen végül is akarta.  Sajnos a filmhez készült két folytatás is, és sokkal kevésbé sikerült élvezhetőre. „A karácsony megmentése” a mikulásfilmekben olyan, mint az akciófilmekben a világ megmentése, de előbbi még viccesebb- és nem jó értelemben-,  ha az ellenség a Zúzmara Jack névre hallgat. Ez a vég, és nem csak a színvonalban, hanem a Télapu filmek sorában is.

De vannak modernebb módon utódot kereső télapók is,  A pót télapó című filmben a Miki egy szereplőválogatásra megy utódot keresni, és talál is a zsémbes, karácsony-utáló Lucy Collins- Whoopi Goldberg személyében. Persze itt is vége lesz a világnak, ha nincs örököse a játékgyáraknak az északi sarkon. A film nem rossz, és merész is a maga módján, mert nem sok a fekete és női mikulás… Jöjjenek viszont a még kevésbé hagyományos változatok, 1985-ben Franciaországban készítettek egy filmet Találkoztam a Mikulással (J’ai rencontré le Pére Noel) címmel, ez az űrben játszódik a jövőben. A Santa Claus and the Happy Tyme Show című 2005-ös film sajnos Magyarországon nem jelent meg, de szintén megérdemel egy említést. A télapónak dolgozó elfek alulfizetettek és túl sokat dolgoznak a filmben, ezért sztrájkolni kezdenek, de minden rosszul sül el, amikor nukleáris robbanás történik a játékgyárban. Bájos.

A mikulásnak öltözött svindlerek kategóriájába is rengeteg film tartozik, (azokat nem is véve számba, amikor csak egy rövid ideig van piros-szőrös jelmez egy szereplőn) és ezek többnyire még rosszabbak az igazi télapót bemutató filmeknél, míg az utóbbiak csak giccsesek, az előbbiek egyszerűen nem viccesek. A Tapló télapó című Billy Bob Thorntonos vígjáték is sajnos rossz. Pedig lehetne jó is, mert a kiindulás mókás, de nincs történet, csak egy másfél órán át gusztustalanságokat művelő ál-télapó. Enyveskezű Mikulás címmel meg azt hiszem ember nem vesz le a polcról a tékában filmet, de ilyen is van. Egy mikulásruhában menekülő rabló, aki a végére megjavul.

Nem lenne igazságos, ha a végére a Mikulás mellett elfelejtenénk a legfontosabb segítőit, a piros orrú rénszarvasokat. Robbie, a rénszarvas című animációs film hősének célja bekerülni a szánhúzók közé, és elnyerni egy hölgy szívét, ezért elindul egy szarvas-versenyen, hogy bizonyítson. A BBC kisfilmje nagy téli kedvenc, annyira, hogy Amerikában olyan sztárok adták a hangjukat a szereplőknek mint Ben Stiller, Britney Spears vagy James Belushi

 

Akinek pedig nem tetszett a DVD-n megszerezhető mikulásfilm kínálat, annak az a rossz hírem van, hogy  mozikban idén úgy fest nem lesz új mikis film, mert a Fred Claus című Amerikában nagy sikert aratott film hazai bemutatója bizonytalan. Pedig kíváncsiak lettünk volna Vince Vaughn és Paul Giamatti ki tudott-e hozni valami újat és jót az unalomig ismert karácsonyi történetből… 

Vancsó Éva

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr33256633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása