Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.03.13. 08:00 ezeregy

Átadták az idei Scheiber Sándor-díjakat

 

Féner Tamás fotóművész, az MTI képszerkesztője, Novák Attila történész, szerkesztő és Turán Tamás rabbinikus tudós kapta az idei Scheiber Sándor-díjat, amelyet Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára adott át hétfőn Budapesten. A díjakat hagyományosan Scheiber Sándor főrabbi, a nyelvtudomány doktora halálának évfordulóján kapják meg a kitüntetettek. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, a díj kuratóriumának elnöke az ünnepség megnyitóbeszédében emlékeztetett arra, hogy Scheiber Sándort az egyenesség, a tisztaság és a segítőkészség jellemezte.

 

 

A zsidóság üldöztetésekor Scheiber Sándor titkos akció élére állt: öregek, betegek, diákok rendszeres anyagi segítségét vállalta. Ennek rendőri házkutatás, és az lett az eredménye, hogy a nyelvész "a börtön szélén állott". Schweitzer József megemlítette, hogy Scheiber Sándor ekkor azt mondta: "zsidó kötelességemet teljesítettem". 

 

 

Arra is kitért, hogy egy ilyen akciónak köszönhetően "menekült meg súlyos anyagi helyzetéből" a második világháború alatti egyik honvédelmi miniszter, Nagybaczoni Nagy Vilmos. Scheiber Sándor erkölcsi nagyságára utalva a nyugalmazott országos főrabbi megjegyezte:"Igyekezzünk egyenesen járni és úgy élni, hogy aki belép a dolgozószobámba és megáll Scheiber Sándor képe előtt, ne kelljen magát szégyellnie."

 

Arató Gergely államtitkár beszédében megköszönte a kuratóriumnak, hogy a díjazottak tekintetében többféle tudományágból merítettek, és külön bátorságként értékelte, hogy a tudósok fiatalabb generációiból is választottak. A díj kuratóriumát arra kérte, hogy "segítsenek abban, hogy a közvélemény ne feledkezzen meg" a magyar történelemnek és kultúrának erről a fontos részéről.

 

(MTI)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr27371441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása