Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.01.11. 08:00 ezeregy

"Úgy halottam én a hírt, nem árkot ásnak itt, hanem sírt"

  

 

Mephisto szavai a lázas alkotómunkában megvakult Faustnak, akár mindennapjaink őrült rohanásának jelmondata is lehetne. Mert bizony a feszített tempóban ( főleg ha még ehhez téli szürkeség is társul) hamar belecsúszhatunk a depresszióba. Philippe Martin: Zen kiút a depresszióból című könyve mindenki számára hasznos segítség lehet az öngyógyításhoz.

 

 

 Nem véletlen, hogy mostanság egyre több pszichológus nyúl vissza az ősi kelet- ázsiai gyógymódokhoz. A fejlett nyugati civilizációkban túlságosan összekuszálódtak az emberi viszonyok, ahhoz, hogy kibogozhatnánk mit kéne másképp csinálnunk,  hogy visszatalálhassunk önmagunkhoz. Már ha egyáltalán valaha magunkra találtunk… Az amerikai pszichológus szerint, míg az ázsiai társadalmakban lehetetlen, hogy úgy haljon meg valaki, hogy nem is tudatosulnak benne saját vágyai, addig a nyugati civilizációkban olyan megfelelési kényszer nehezedik az egyénre, hogy észre sem veszi, valaki másnak az életét éli.

 

Ellentmondásnak tűnhet, hogy olyan hierarchikus társadalmakban, mint például India, keressünk gyógyírt saját bajainkra. Philippe Martin azonban úgy tartja, azért volt jó a kínai konfuciánius hivatali rendszer vagy az indiai vallási kasztrendszer, mert a benne élő egyéneknek biztos viszonyitási pontjaik voltak, s a kaszt szabályait ezáltal játéknak élték meg. ( Lehet játéknak megélni például a halált? ) A pszichológus szerint ezek az emberek tisztában voltak vele, hogy ez a játék halálos is lehet a számukra, a halált azonban nem tragédiának, csak életük egy állomásának fogták fel, mely után valami új jön. Ez a tudat biztosította számukra mindennapjaik harmóniáját, lelki békéjét. Persze Kelten is dúltak háborúk, de a győztes fél mindig tiszteletben tartotta a hagyományokat és nem gondolta hogy majd forradalmi ideológiájával új társadalmat épít. És Nyugaton? Elég csak Európa 20. századára gondolni, száz év alatt mennyi diktátor, hány új ideológia mentén akart új világot teremteni!

 

Az állandóság tudata tehát egyfajta lelki békét ad. De hogyan valósíthatjuk ezt meg mi egy olyan korban, amikor szinte semmi sem állandó körülöttünk. Erre a kérdésre ad választ Martin Philippe könyve jól hasznosítható gyakorlati tanácsokkal, saját, átélt élményekkel, a Zen ösvényét többször végigjárva, tapasztalatait összegezve. A könyv szerint az egyetlen kiút a szorongásból, ha megtaláljuk a kapcsolatot legbensőbb lényünkkel,s aggodalmaskodás helyett átadjuk magunkat az ősi keleti flow- élménynek, vagyis hogy „ráfekszünk a sodró vízre és nem úszunk szembe az árral, elfogadjuk a dolgokat, ahogy történnek.

 

Nem kell folyton döntések elé állítani magunkat, egyszerre több úton is járhatunk, több utat is kipróbálhatunk. Az Arisztotelész által Európában kialakított döntési mechanizmus csak jót és rosszat ismer , a keleti filozófusok a jón és a rosszon kívül egy harmadik, közepesen jó utat is megkülönböztetnek. Gondoljunk csak bele, hogy csak  magában ez a tudat mennyivel nagyobb kiegyensúlyozottságot ad a léleknek!

 

 

Szandtner Veronika

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr55271238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása