Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.03.09. 08:00 ezeregy

Kamara-kiállítás Vasarely-művekből Szegeden

Hazai családi- és magángyűjteményekben található Vasarely-művekből nyílt kamara-kiállítás kedden a szegedi Móra Ferenc Múzeumban; a tárlaton több olyan ritkaságot is bemutatnak, melyet Magyarországon még nem láthatott a közönség - közölte a közgyűjtemény képzőművészeti osztályának vezetője az MTI-vel. Szabó Tamás elmondta: Magyarországon igen sok eredeti Vasarely-mű "lappang" családi- és magángyűjtemények részeként, így e kincseket a szélesebb érdeklődői kör soha nem tekintheti meg.
 

 

Ebből kiindulva fordult február elején a Csongrád megyei közgyűjtemény a nyilvánossághoz, azzal, hogy várják a Vasarely-alkotással rendelkező gyűjtők jelentkezését, akik néhány hétre kölcsönadnák a birtokukban lévő műveiket a Móra múzeum közelmúltban, a művész születésének 100. évfordulójára nyílt kiállításához kapcsolódó kamaratárlat számára - tudatta a muzeológus.

 

 

Öt művet, a közismert Tridim-sorozat alumínium és plexi anyagból készült 1968-as darabjait ajánlotta föl a kamaratárlatra egy névtelenséget kérő szegedi műgyűjtő. A móri Radó Antal könyvtárból pedig kilenc eredeti és számozott szerigráfia (szitanyomat) érkezett. A híres Vega-sorozat darabjait is tartalmazó kollekció egy részét még maga a művész adományozta 1988-ban a Fejér megyei városnak. A Victor Vasarely életművét bemutató tárlat február 15-én nyílt meg Szegeden.

 

A március végégig nyitva tartó kiállításon a magyar származású művész 43 alkotását: több méteres képeit, hatalmas szőnyegeit, szerigráfiáit, térplasztikáit, grafikáit és akril festményeit tekinthetik meg az érdeklődők. Victor Vasarely, az op-art festészet kiemelkedő alakja Pécsett született 1906. vagy 1908. április 9-én, Vásárhelyi Győző néven. 1928-ban került a budapesti Műhely Akadémiára. Egy grafikai pályázat nyerteseként jutott ki Párizsba, ahol illusztrációkat és alkalmazott grafikát készített. Első munkáin fekete-fehér formák optikai hatására jött létre ábra, az alkotó 1947-ben tért át a nonfiguratív művekre. A hazai művészeti közéletbe 1969-es budapesti kiállításával tört be. A művész 1997. március 15-én hunyt el Párizsban.

 

(MTI)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr92355583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása