Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.01.12. 08:00 ezeregy

A Macskafogó visszavág

   

A rajzfilm 1986-ban tűnt fel először a mozivásznon. Grabowski, Safranek, Mr. Teufel, és a patkányok pedig mesekultúránk fontos szereplőivé váltak. Azóta több mint húsz év telt el, mégis sokaknak ismerősek a filmből idézett mondatok. „Nyomják meg a piros gombot, és nyugodjanak békében!”, vagy Mehetünk vissza a balettbe ugrálni!” Mindannyian vártuk már a sztori második részét, az interneten pedig fórumok vitatkoztak arról, vajon milyen is lesz a következő epizód? Nem kellett sokáig várnunk, mert a Macskafogó 2-ben- a Sátán macskájában végre ismét együtt izgulhatunk az egértársadalomért.

Az első részben megszeretett figurák ismét megjelennek. Kicsit ugyan ráncosabbak, felszedtek pár kilót, de mivel velünk együtt öregszenek, ezért szeretjük őket. A Macskafogó 2-ben persze jönnek a vadiúj nyavalyás fiatalok is, új szereplők személyében, így a főhős ezúttal egy nagyszájú zsurnaliszta egér Stanley, aki Rudolf Pétertől kapja kölcsön a hangját.

Nyolcvanhat régen volt, így egy picit ugorjunk vissza az időben, hogy megértsük a lényeget. Ha emlékeztek, akkor az első rész végén Fusimisi professzor találmánya a Macskafogó nevű gépkutya segítségével az egerek megszelídítették az összes macskát. Vagy lehet, hogy ez a feltevés mégsem korrekt? A „pafrikai” dzsungel mélyén ugyanis Stanley talál egy vadmacska populációt, akik még soha nem hallottak a Macskafogóról. Ők ősi barbár szokás szerint élnek, náluk még mindig a macska kergeti az egeret. Vadászat közben kapják el Stanleyt a nagyszájú sajtzabálót, aki azonnal felvilágosítja őket: elavult szabályok között tengetik hétköznapjaikat, ugyanis a világ összes országában már réges-régen az egerek uralkodnak. Több se kell a vadmacskáknak, rászolgálnak nevükre és újra a fegyvereké lesz a döntő szó. Az egerek leporolják a gépkutyát, a macskák pedig nem csekély méretű alvilági segítséghez folyamodnak…

A szinkron, mint az első részben most is zseniális. Mr. Teufel továbbra is Benedek Miklós hangján egrecírozza Safraneket (Haumann Péter), aki még mindig remegő kisegérként hajtja végre a főnök utasításait. A nagydumás patkányokat pedig Kern András, Szombathelyi Gyula, Pálos Zsuzsa és Béres Ilona szólaltatja meg.

A film alkotói a hazai rajzfilmgyártás nagyágyúi: Ternovszky Béla rendező és Nepp József forgatókönyvíró. Az alkotók törekedtek arra, hogy az eredeti látványvilágban gyönyörködhessünk, ezért a hátterek nagy részét kézzel festették, az összes figurát újra megrajzolták. A Macskafogó igazi családi rajzfilm, remek szöveggel és poénokkal. Rosszat nem tudok írni róla, nekem bejött. A magyar rajzfilmek még mindig kiválók. Aki nem hiszi, járjon utána. Én szóltam.

Szabó Krisztina

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr41283454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása