Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.01.29. 08:00 ezeregy

Vaktöltények és szócsaták

 

Képzeljünk el egy szerelmi háromszöget. Adott egy idős dúsgazdag férj egy fiatal kikapós menyecske és egy csábító ám szegény hősszerelmes. Anthony Shaffer Mesterdetektív című darabjának filmbeli változatában pedig megtudjuk, mit érez ilyenkor a férfiember és hogyan lesz a szóból halálos fegyver.

A színpadi műből adaptált moziban Andrew Wyke egy hetvenes éveiben járó menő és gazdag krimi-író. Egy napon vendég érkezik hozzá: Milo Tindle a fiatal, csóró színész személyében. Andrew betessékeli Milo-t pazar vidéki kúriájába, kínálja neki derekasan a whiskey-t, körbevezeti és közben nem hagy ki egyetlen lehetőséget sem, hogy fitogtasson. Ettől a fiatalember feszült lesz, az öreg viszont mérhetetlenül boldog.

Pár pohár után Milo kiböki a lényeget, nem tárlatvezetésre jött. Arra kéri Andrew-t, hogy egyezzen bele a feleségével, Maggie-vel való válásába, s ha nem így tesz, akkor legalább adjon magyarázatot! Ekkor esik le a nyilvánvaló a kedves nézőnek: Milo bizony elcsábította az öreg fiatal és kívánatos nejét!

Itt derül ki, hogy a dörzsölt vén róka fényűző élete nem véletlen. Nem válaszol rögtön az ifjú semmirekellő kérésére, sőt, inkább egy veszélyes játékra invitálja őt. Felveti neki a lehetőséget: mi lenne, ha Milo ellopná az emeleti mackóban lapuló több milliót érő ékszergyűjteményt. Így mindketten jól járnának, hiszen míg Milo biztosítani tudná a pucchoz szokott Maggie jövőjét, addig Andrew jókora biztosítási összeget tudna felmarkolni, s így biztos tudattal engedné el az asszonykát, aki nem tehetné tönkre a jövőben különféle vagyonmegosztási igényekkel.

Milo belemegy a játékba, ám később elbizonytalanodik: vajon Wyke valóban a javát akarja, vagy csak huncut elégtételt venni? Noha Andrew általában saját szórakoztatására ötöl ki különféle bűnügyi történeteket, Milo-t sem kell félteni, hiszen vagány gyerek, és eddig élete során sosem tudták átverni. Így a játszma kiegyenlítetté válik a két férfi között, kezdődhet a krimi!

A Mesterdetektív izgalmas sztori. A hangsúly a dialógusokra helyeződik, és annak ellenére, hogy a cselekmény egyetlen helyszínen játszódik, mégis a vászonra tapad a tekinteted. Nincs szükség hatalmas költségvetésre, mert ebben a történetben nem a körítés, hanem az akció és a játék a lényeg. Kenneth Branagh a rendező a megfelelő személyekre osztotta a szerepeket, az íróét Michael Caine-re az elvetemült csábítóét pedig Jude Law-ra. Aki szereti a pengeéles intelligenciát és a szócsatákat annak a moziban a helye!

Szabó Krisztina

 

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr79291788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horányi barbara 2008.01.29. 13:23:26

hogy lehet ide belépni ? klubtagság ???
süti beállítások módosítása