Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.02.01. 08:00 ezeregy

A király nevében ne!

 

Az év elején általában a legjobb filmekről esik szó az Arany Glóbusz díjak és Oscar jelölések között. Pedig a rossz film is lehet szórakoztató – ha valakinek van rá humora – ebből a szempontból a Király nevében az év legszórakoztatóbb filmje. Nagyon komoly és összetett munkával lehet csak elérni, hogy egy film mindenben ilyen rossz legyen.

 

Mik is az összetevők egy teljesen elrontott filmhez? Adott a Dungeon Siege videojáték, ami megtetszett Uwe Bollnak, a rendezőnek, aki arról híres, hogy még semmi jó nem kerül ki a keze alól. Olyan művekkel írta be magát a film-rémtörténetbe mint a BloodRayne 1-2. Az operatőr és a zeneszerző is ezeken a filmeken edződött, így nem is tudta felülmúlni a színvonalat. Ehhez a filmhez még sikerült majdnem vagy már-nem híres szereplőket összeverbuválni. Ray Liotta, aki a fő-rosszként az elején még próbálkozik, de az erőtlen szerepe maga alá gyűri, és attól kezdve egy SS tiszt bőrzubbonyában néz gonoszul. A király, Burt Reynolds alakítása még reménytelenebb, mert teljesen üres, nincs jelleme, nincs motivációja még rendes palástja sem. A főhős, Jason Statham egy menő kocsival, öltönyben, rezzenéstelen arccal nagyon cool, de nevetséges, ha ugyanezzel a kifejezéssel gyilkol és siratja az apját. A női oldalt Claire Forlani, Leelee Sobieski képviseli, ők legalább valaha szépek voltak. A forgatókönyv is silány, írója Doug Taylor teljesen kezdő, így esélye sem volt menteni, ami menthető. A történetben a gonosz Gallian varázsló, aki meg szeretne szerezni az Ehb királyságot. A király kretén unokaöccse támogatja, sőt egy kis időre az udvari mágus lányát is elcsábítja. Ellene küzd a jók oldalán Farmer, a haldokló király, egy jóképű fekete tábornok meg a házimágus. Jók kontra rosszak. A történet nemcsak rövidítve egyszerű. Mindehhez Uwe Boll minden elemet felhasznált, ami más filmből eszébe jutott: Mátrixos csatajelenetet, akciósan megvett, a Gyűrűk urából megmaradt néhány ork jelmezt és importálták Gimlit (John Rhys-Davies) udvari mágusnak. Közben azt is megmagyarázzák, miért hívják Farmernek a farmert: mert farmer. Van még cséphadaróként működő álarcos nindzsasor és nők, akik a fákon lógnak liánokon. A párbeszédek olyan mély bölcsességek, hogy Yoda mesternek is becsületére válnának. A király kifejti, hogy a hínár jól trágyázza a földet, és ő mindent tud, mert király. Azt mondják a nevetés meghosszabbítja az ember életét, és ezt a film javára kell írni. Két nevetőgörcs között pedig lehet várni, hogy Uwe Boll mester legközelebb mivel lepi meg a rajongóit.

Vancsó Éva

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr46292608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása