Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2007.11.22. 11:22 ezeregy

Jön Sweeny Todd

 

Jön Sweeney Todd! – Johnny Depp és Tim Burton újra együtt muzsikálnak

 

Az ember azt sem tudja, kinek a dicshimnuszával indítson. Burtonével, aki valószínűleg a ma elő egyik legjobb rendező, vagy Deppével, aki valószínűleg a ma élő egyik legjobb színész.  Talán a legszerencsésebb az, ha kettejük közös munkáinak járunk utána, és megnézzük, mit várhatunk tőlük idén karácsonykor.

 Burton tipikus téli rendező. Ha épp elhagyja gótikus, ködös tájait, akkor is leginkább télidőben játszódnak filmjei, a havazás szépsége, a ködlepte utcák titokzatossága remekül illik hangulati és képi világához.  Meséi általában valamilyen különc alakról szólnak, aki teljesen kirí napjaink sivár érzelmi világából, tele van szeretetéhséggel, szépség és alkotás utáni vággyal. A társadalom persze nem fogadja el ezeket a nagyon is emberléptékű figurákat, ám a történetek végén végül mégis kiderül, ők voltak az igazak. Természetesen ezeket a különcöket leginkább a vérmesen vonzó és egyszerre kritikán kívül tehetséges Johnny Depp játssza, mint például az Ollókezű Edwardban, Burton egyik korai filmjében, ahol a művészi hajlamú, torzonborz teremtmény csoda-jégszobrokat farag. Burton itt ugyanúgy kifigurázza a kispolgári kicsinyességet, mint többek között A halott menyasszony című stop-motionében, ahol kizárólag a hullák világa tündököl ezer színben, a felszínen élők vegetáló szürke árnyak csupán, kivéve Viktort, aki, mily meglepő, Depp hangján szólal meg. Aztán ott van az Álmosvölgy nyomozója, aki hatalmas nagyítójával a fején kutatja a fej nélküli lovas titkát a világvégi ködben, vagy a Csokigyár Willy Wonkája, a gyermekkori traumájából felocsúdni képtelen, mészfehér arcú csokoládézseni, akit Depp valami elképesztő módon prezentál nekünk ragyogó rosszindulattal és súlyos társadalomkritikával. Kettejük legújabb akcióját sem tesszük majd közömbösen zsebünkbe, annyi bizonyos, a Sweeney Todd ugyanis egy sötét horrormusical, mely egy éjszakákon borotvával gyilkolászó borbélyról szól. 

. A családjától megfosztott, majd bosszúért visszatérő Szörnyella de Frász-sérójú Todd tettestársnőjét – aki az angol néphit szerint húsos pitéket gyúrt Sweeney áldozataiból – Burton felesége, Helena Bonham Carter alakítja majd, s felbukkan a filmben a gonosz Turpin bíró szerepében kedvenc Alan Rickmanünk is.  A szokásosan morbid bűbájjal kecsegtető mozi trailerjét meg lehet nézni például a sweeneytoddmovie.com-on, de szerencsére – és persze igen stílszerűen – karácsonyra már a mozikban is látható lesz. Az pedig már csak egy slusszpoén, hogy Depp énekelni is fog nekünk.

Herbák Dóra

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr76237983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása