Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2007.11.26. 08:12 ezeregy

Belső birodalalom - Inland empire

Egy már lehullott filmcsillag újra szerepet kap, és reménykedni kezd, de minden különös a szerep körül. Egy elátkozott lengyel film újraforgatásáról van szó, ahol annakidején a két főszereplőt megölték, és az élet elkezd hasonlítani a szerepére. Ez az Inland Empire című film egész röviden, sima thriller, esetleg horror lehetne. Ráadásul nem véletlenül nem fordították le az Inland empire címet, mert magyarul egy „B” kategóriás kalandfilm címe lehetne. (Egyébként a főszereplő Laura Dern férje származik Inland Empire-ből, ami Los Angeles-ben van, innen a film címe). De ha tudjuk, hogy David Lynch legújabb filmjéről van szó mindjárt más a helyzet.

Akkor irracionális, kiszámíthatatlan és hátborzongató kirakójátékra kell felkészülni. A film nem egy estés élmény, még napok kellhetnek a történet átlátásához, ha egyáltalán sikerül, ezért a történetet nem is érdemes részletezni. Lynch a Twin Peaks című misztikus-kultikus sorozattal lett híres, de már előtte is készített néhány zavarbaejtő filmet. Egy szürreális utazást a tudatalattiba a Radírfejben, vagy Frank Herbert Dűne című sci-fi klasszikusának talán máig legjobb filmadaptációját. Az elmúlt évek legnagyobb sikere a Sötétség útja-Mulholland Drive is súlyos élmény, megjelennek a repedések a logika falán.

 

Egyszer valaki ezt mondta David Lynch filmjeiről: „Nem érted? Akkor megértetted!” Nem könnyű megmagyarázni, de David Lynch filmjei talán ettől olyan jók, márpedig tényleg jók. A festőből lett filmrendező 35 különböző díjat nyert, és háromszor jelölték a legjobb rendező Oscar díjára is. Ezúttal azonban a főszereplő színésznő, Laura Dern díjáért kampányolt New York egy forgalmas kereszteződésében, a maga szokásos szokatlan módján egy plakáttal és egy élő tehénnel. A filmakadéma díjainak a sorsa még bizonytalan, de az biztos, hogy David Lynch megérdemelné.

 Vancsó Éva

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr68241970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2007.11.26. 08:24:06

Lynch mindig is a Twin Peaks-t fogja jelenteni. Kicsit elvont, kicsit intellektuális, de jó.

aranyhaj.blogspot.com

imma 2007.12.06. 01:41:38

nekem lincs egyenlő a mullholland driveal, és lehet, hogy ott romlott meg a barátságunk. ámen.
(vagy most mit kellett volna mondani?)
süti beállítások módosítása