Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2007.11.30. 08:23 ezeregy

Jahoda Sándor: Mennyei fél-ing

Tehetséges fiatal költő könyvbemutatóján vehettem részt múlt héten a Nyitott Műhelyben.

Jahoda Sándor első verseskötete 2006-ban jelent meg, Etűdök üvegpoharakra címmel. A könyv új, egyedi hangot ütött meg – sajátos módon ötvöződik benne a hagyományos, romantikus költői attitűd a modern korszellemmel, a nagyvárosi élet keménységével és annak kritikájával.

Jahoda második verseskötetében követi az utat, melyen elindult: elszántan, saját érzéseivel és a világgal egyaránt farkasszemet nézve tárja elénk műveit, melyekben irónia és érzékenység, játékosság és komolyság harmonikusan keveredik egymással. A költő tükröt tart elénk, melybe maga is belenéz, gondolatvilága azonban nem merül ki a kritikában. Amellett, hogy néha vicces, néha szarkasztikus, máskor komoly, elgondolkodtató formában rávilágít az élet furcsaságaira, fonákságaira; megszállottan keresi a tökélyt, az esztétikumot, a harmóniát.

Jahoda Sándor talán legsajátosabb költői eszköze a szójáték, mely azonban gyakran több puszta játéknál – ennek segítségével igyekszik rávilágítani mélyebb összefüggésekre.

Nagy költői tudatossággal használja az ellenpontozást is, amint arra Balázs Tibor – aki az Accordia és Littera Nova kiadók vezetőjeként méltatta a kötetet – felhívta a figyelmet.

A költő szívesen téveszti meg olvasóit saját sztereotípiáik segítségével: mikor mély mondanivalót várunk, poénos csattanót kapunk, látszólag játéknak induló költeményei pedig gyakran komolyra fordulnak. Jahoda mindig tud meglepetést szerezni.

Új kötetében a különböző hangulatú versek a hét napjai szerint kerültek besorolásra, s mire hétfőtől vasárnapig jutunk, átélhetünk fájdalmat, örömöt, szerelmet, vallási áhítatot, filozófiai szkepticizmust, lelki vívódást… és még sok minden mást. Racionalitás és filozófiai mondanivaló jól megfér itt a spontán, őszinte érzelemkifejezéssel, a tudatos szerkesztés lendülettel párosul.

 

Megnevettet és elgondolkodtat, elbűvöl és arcul csap… a Mennyei fél-ing kapható a könyvesboltokban (pl. Írók Boltja

 

 Nina

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr2247533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása