Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2007.12.21. 08:00 ezeregy

Hollywoodi dili

  

Dumb és Dumber, Keresd a nőt!, Agyő, Nagy Ő. Csak néhány filmcím a Farelly testvérek repertoárjából és azok közül, amin biztos, hogy halálra nevetted magad.

 

De kik is azok a Farrelly fivérek? Mit tudnak, amitől a mai Hollywood vígjáték-nagyágyúivá váltak?

Bobby és Peter Farrelly másfél év különbséggel születtek Cumberlandben, Rhode Islanden az 1960-as években. Bobby geológiát tanult és hokijátékosként hódította meg a női szíveket, majd találmányát, a világ első kerek strandtörülközőjét próbálta népszerűsíteni, kevés sikerrel. Bátyja, Peter ezalatt kreatív írást tanult a Columbia Universityn. Az ő fejéből pattant ki a remek ötlet, hogy együtt próbáljanak szerencsét a filmpiacon.

Több gyengébb, amatőr próbálkozás után, 1994-ben robbantak be a köztudatba, a Dumb és Dumber - Dilibogyók című filmjükkel, ami több mint 340 millió dolláros bevételt hozott. Ezután már nem volt megállás: a Tökös tekés, majd 1998-ban a Keresd a nőt! Végleg meghozta számukra a várva várt sikert és elismerést. A Keresd a nőt! díjak egész sorát gyűjtötte be, úgymint a New York Film Critics Association díját, két Golden Globe-jelölést, négy MTV Movie Award-ot és a National Association of Theater Owners díját.

Azonban a hatalmas siker után is tudtak újat mutatni, pl. a Túl közeli rokon, vagy a legújabb Agyő, Nagy Ő című munkájukkal.

Farrelly-ék munkája azért lehettett sikeres, mert filmjeikben új karaktereket ábrázolnak a korábbihoz képest szokatlan, új helyzetekben. Humoruk obszcén, egyesek szerint már-már sértő. Meg akarják nevettetni az embereket, és tisztában vannak azzal, hogy ez nem megy anélkül, hogy bizonyos határokat át ne lépnének. A testvérpár filmjeivel tabukat dönt meg, a legtöbbször olyan emberi gyengeségeket jelenítenek meg, amelyekről kényelmetlen beszélni, sőt, a legtöbben már akkor kényelmetlenül érzik magukat, ha látniunk kell őket.

Éppen ezért, a Farelly-filmek vegyes érzelmeket váltanak ki az emberből. A filmes világban úgy mondják, hogy van jó ízlés, van rossz ízlés és van Farelly-ízlés.

Az azonban biztos, hogy aki szereti az efféle humort, minden egyes filmjük után a nevetéstől könnyes szemmel jön ki a moziból.

Szűcs Ágnes

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr92267428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása