Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.01.04. 08:00 ezeregy

Last Riot

 

 

 

 

 

 

Hibátlan, fiatal testek, izmos néger férfi, szőke angyalformájú kislány, fehér Nike ruhában. És mindnek fegyver a kezében: márkás baseball- ütők, kardok. Egymás felé súlytanak, de karcolásnak vagy vérnek nyoma sincs selymes bőrükön. Érdekes kísérletnek adott otthont a Knoll Galery

 

 

Első ránézésre semmit sem értettem. Csak álltam a filmből kimerevített furcsa képkockák előtt, néztem a még meghökkentőbb animált filmet és lassan eluralkodott rajtam a nyomasztó érzés. Hatását tehát már elérte a kiállítás, de még izgatott, hogyan.

A galéria igazgatónője, Pilinger Erzsébet művészettörténész rögtönzött kiselőadásában aztán „összeállt a kép” .

 

A kisfilm egy modell világot mutat be: a mi világunkat, egy hegy képére makettezve. A hegy alján még mindenféle csúszómászó vonaglik, de ahogy feljebb nézünk, lassan kezd kirajzolódni a hierarchia. A hegygerincen teherautók robognak felfelé, a hegyoldalban erőművek dolgoznak. És vajon kik állnak a hegy tetején? Ki mások, mint korunk olymposzi istenei, feszes, kidolgozott testtel, márkás ruhákban. Minden kockán a  Laokoón- szoborcsoporthoz hasonló beállításokban fonódnak testeik egymásba. Küzdenek, szenvednek az erőlködéstől, de győzni egyikük sem tud. Ez lenne most a világ a kortárs művész szemével? Márkák küzdelme, élet- halál harc pár perc rivaldafényért?

 

Pilinger Erzsébet arra bíztatott mindenkit, jöjjön el a galériába, nézze meg a filmet és a belőle kimerevített képkockákat, hallgassa a robosztus wagneri zenét és hagyja, hogy rabul ejtse egy érzés,  gondolat. S ha ez megtörtént, már élményekben gazdagabban fog távozni.

 

A Knoll Galéria egyébként az ország első számú magángalériájaként nyílt meg 1989-ben. A bécsi testvérintézménnyel együttműködve, kezdetektől célkitűzése volt, egyfajta „művészetcsere” . Támogatja kelet- európai képzőművészek bemutatkozását Nyugaton, a nyugat- európai művészek pedig a galériában mutathatják be milyennek látják most az életet nyugaton.

 

 

A művészet pedig őszinte. Az AES+F képzőművészeti csoport a modern civilizáció minden visszásságát bemutatja az animált képeken, ezen a kiállításon is.

 

 

 

Szandtner Veronika  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr11274337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása