Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.01.14. 19:00 ezeregy

Átadták a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány díjait

Bacsó Péter filmrendező és Enyedi György geográfus, közgazdász kapta az idén a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány fődíját; az elismeréseket szombaton adták át Budapesten. A díjátadó ünnepségen Glatz Ferenc köszöntötte a meghívottakat. A kuratórium elnöke a Magyar Tudományos Akadémián mondott köszöntőjében fontosnak mondta, hogy az Európai Unióban megmaradjanak a kis kultúrák, megőrizzék a kulturális sokszínűséget. Glatz Ferenc tévútnak nevezte, hogy az állam alacsony szinten tartja a nemzeti kultúra támogatását. Úgy fogalmazott, "tudomásul kell venni, hogy egy kis nemzet oktatásának, kultúrájának fenntartása többe kerül, mint egy nagyé".

 

 

Bacsó Péter, aki január 6-án ünnepelte 80. születésnapját, a magyar filmművészetben betöltött meghatározó szakmai életművéért részesült a fődíjban. Enyedi György geográfus, közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tagja a társadalmi földrajz, a regionális fejlődés, a településfejlődés területén elért kimagasló tudományos eredményeiért kapta meg az alapítványi fődíjat.

 

 

A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány a két fődíj odaítélése mellett Pázmány Péter felsőoktatási díjat adományozott Kiss Jenő nyelvésznek, Németh János jogásznak, Papp Lajos szívsebésznek és Winkler Gábor egyetemi tanárnak. A Deák Ferenc kutatási díjat Buday-Sántha Attila egyetemi tanár, a közgazdaságtudomány doktora, Páldy Anna főorvos, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgatóhelyettese, valamint Pálné Kovács Ilona jogász, politológus vehette át. A Trefort Ágoston közoktatási díjat Kertész Lajos nyugalmazott egyetemi tanárnak, zongoraművésznek, Ladányi Gáborné nyugalmazott általános iskolai igazgatónak és Szabolcs Ottó történésznek, pedagógusnak ítélték oda. A Kodály Zoltán közművelődési díjat Knáb Erzsébet, a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának főigazgatója, Novotny Zoltán újságíró, Szankovits Tibor népi iparművész és Vadas Vera, a Budapesti Zsidó Hitközség Idegenforgalmi és Kulturális Központjának igazgatója kapta. Az alapítvány a Kodály-évfordulóra díjat adományozott Ujfalussy József zenetudósnak, egyetemi tanárnak. A Kemény Zsigmond-díjat a Ghymes együttesnek, a Nemes Nagy Ágnes-esszédíjat Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténésznek ítélték.

 

A kuratórium 1993-ban hozta létre a díjakat a kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyiségek elismerésére. A díjakkal nettó ötszázezer forint, a fődíjjal egymillió forint jár. Mostanáig tizenkét alkalommal adtak át díjakat, s összesen 248-an kapták meg az elismerést. A kuratórium elnöke Glatz Ferenc, tagjai: Honti Mária, Enyedi György, Horn Péter, Király Tibor, Kiss Gy. Csaba, Vékás Lajos, Láng István, Stark Antal és Várszegi Asztrik.

 

(MTI

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr58294849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása