Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.01.18. 08:00 ezeregy

Időgép

   

Szeretnék az 1920-as évek Párizsában élni. A Montmartre-ra vágyom. A kis párizsi kávéházakra. És a találkozásra Cartier-Bressonnal. És József Attilával. Igen, hogy a fene essen belé, nincsenek világmegváltó álmaim, de mindig szerettem volna egy időgépet! A jövőt kihagynám, Madáchból okulva nem kívánok belepillantani az ember tragédiájába. Csak visszafelé néznék.

 

Persze nem Párizsban kezdenék, nem ám! Leginkább Egyiptomban, II. Ramszesznél. Mivelhogy őt már láttam. Persze csak a múmiáját Kairóban, de igazán megnézném „élőben” is. No, meg Kleopátrát. Huan-tit és Phütiát.

Igen, Mózest követném, és maja tereken csatangolnék. Megcsodálnám Szemirámisz függőkertjét. Szókratész és Platón szavaiból okulnék Athén főterén, aztán Xerxész seregei nyomán járnék. Köveket cipelnék Teotihuacanban. Alexandria könyvtárában bújnám az iratokat, építeném a Kínai Nagy Falat. Velencében rónám a sikátorokat, Mohamed és Sziddhárta tanításait hallgatnám. Hont foglalnék a Kárpát-medencében, Bizánc ablakait bámulnám, és véreznék a keresztes hadjáratokban. Felküzdeném magam a Machu Pichuhoz. Leonardónak segédkeznék, majd Kolumbusz hajóján utazva felfedezném az Újvilágot. Kanttal és Hegellel vitáznék. Forradalmár lennék Párizsban, az Enciklopédiát szerkeszteném. Elmerülnék a romantikában, Hoffman és Novalis kortársaként lázas, sötét utazásokat tennék befelé. Daguerre műhelyében lelkendeznék és kifutnék a moziból a Lumiére-fivérek bemutatója után. Az Eiffel-torony után a Sagrada Famíliát építeném. Rejtő és József Attila asztala mellett körmölnék a Place Pigalle-on. A Magnum munkatársa lennék, közben Dali és Picasso műtermében lábatlankodnék. …

 

Aztán megírnék mindent egy öreg, poros könyvben, amit senki nem venne komolyan, és amit el sem olvasnának az emberek. Látod, nincsenek világmegváltó álmaim. És nem, igazán nem nyújtózkodom korlátaimon túlra: a kezdet és a vég nem érdekel. Tán felfogni sem bírnám… Nincsenek világmegváltó álmaim, csak szeretnék végre egy átkozott időgépet!

 

Fran

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr30284576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása