Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.01.21. 08:00 ezeregy

Solar Scream:Divider

 

SOLAR SCREAM: DIVIDER
Edge/HMP
2007

 

Nem a legegyszerűbb utat választotta a mohácsi Solar Scream önmaga népszerűsítésére. Négy évvel a megalakulásuk után egy igényesebb fajtájú, szerzői kiadású EP-t adtak ki, melyen a csapat pszichedelikus metaljába belemart egy Depeche Mode feldolgozás is. Útkeresésnek korrekt kiadvány volt a maga idejében, még ha ezzel a szokásos első botladozó lépések összes kínját megmutatták a nagyközönségnek. Három évvel később már nagylemezben gondolkodtak, közben ahol tudtak, koncerteztek (korántsem annyit, mint szerettek volna).
A 11 tételt átölelő dalcsokor egyrészt példaértékű fejlődésen ment keresztül a korábbi szerzeményekhez képest, jóval letisztultabb a stílus, nagyon fellengzősen pszichedelikus (de nem elszállt) progresszív metalként jellemezném. Másrészt még mindig ugyanaz a problémám velük, mint a kezdetekkor: Harich Gábor egészen egyszerűen nem énekes és pont. Bár tényleg sokat fejlődött és jóval kevesebb a kellemetlen rész, de érezhetően kínlódás számára az éneklés. A maga óvatos határain belül néha egészen korrektnek mondható témákat hoz, máskor meg egészen egyszerűen hamis - még mindig. Ezek a nóták ordítanak egy jó énekesért, és erre sajnos nem mentség az, hogy „nincs más a környéken”.
A dalok progresszivitása helyenként abban merül ki, hogy totálisan egymáshoz nem illő témákat váltanak kötelező jelleggel egymás után, ami nem könnyíti meg a befogadásukat. Ettől olyan érzése támadhat a hallgatónak, mintha random jelleggel ugrálna valaki a dalok között. Ez a fésületlenség jellemzi a lemez nagy részét, üdítő kivétel ez alól például Beyond The Lights címet viselő dal, mind a témákat, mind a szerkezetet, mind hangulatát tekintve nagyon rendben van a dal, a felnőttkor egyik állomásának is tekinthető. A másik kedvencem a When I Need You Most, erős szerzemény, mindenképpen a lemez egyik csúcspontjai között tartom számon, illetve az Over szintén olyan, ami a hallgatót azonnal magába csavarja.
A szövegek mindezekkel ellentétben kifejezetten jók, a hazai átlagból magasan kiemelkednek (a külföldi átlagot tekintve is erősek). Annak ellenére, hogy igazából olyan témákat boncolgatnak, amelyek bárkivel megeshetnek, nagyon okosan, olykor kicsit talányos tálalásban írta meg Kántor Tamás. Tamást ,mint gitárost is dicséret illeti, a gitárszólókra érdemes odafigyelni, érzéssel szívvel és aggyal játszik, illetve az előbb említett fésületlen témák külön-külön igencsak szerethetők, jó párszor felkaptam a fejem egy-egy igencsak eltalált riff hallatán. Tamás mellett Müller Gábor dobos igényli a figyelmet, az EP-n hallottakhoz képest sokkal groove-osabb megközelítésben játszik, ami előnyére válik a Solar Scream zenéjének.
A 2007-es itthoni kiadványok között minden hibája ellenére az „érdemes meghallgatni” kategóriába tartozik a Divider, abban pedig biztos vagyok, hogy a következő hangzóanyagon még kerekebb és egységesebb képet fognak formálni a mohácsi srácok.

 

7/10

 

www.solarscream.hu

 

Bátky-Valentin Szilvia

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr26285708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása