Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.01.23. 20:00 ezeregy

Václav Havel kapta a cseh PEN Klub díját

Václav Havel, a világszerte ismert drámaíró és volt cseh államfő kapta az idén a Nemzetközi PEN Klub cseh tagozatának legfőbb elismerését, a Karel Capek-díjat. A kitüntetést Havel drámaírói munkásságának elismerése mellett azért is kapta, mert 1989-ben személyesen döntő mértékben járult hozzá ahhoz, hogy a Nemzetközi PEN Klub 1970-ben betiltott cseh tagozata felújíthassa tevékenységét - jelentette ki Libuse Ludvíková, a cseh szekció elnöke csütörtökön Prágában a díj átadásakor.

 

 

A cseh PEN Klub tevékenységét 1970-ben, Csehszlovákiának a Varsói Szerződés hadseregei által történt lerohanása után két évvel azzal az indoklással tiltották be, hogy zavarja az ország közrendjét és szítja a szocialista rendszer elleni hangulatot.

 

 

Havel és néhány társa a hetvenes és a nyolcvanas évek folyamán több esetben is kérvényezte a PEN Klub tevékenységének a felújítását, de a korabeli hatóságok ezt következetesen elutasították, s a kezdeményezőket üldözték. Ennek következtében a PEN Klub csehországi tagozata csak közvetlenül a rendszerváltás után, 1990 januárjában újíthatta fel munkáját.

 

A nagy cseh humanista íróról, Karel Capekről elnevezett díjat 1994-ben alapították, s kétévente ítélik oda hazai vagy külföldi személyiségnek. Az első két kitüntetett Günter Grass német és Philip Roth amerikai író volt. A díjjal 150 ezer koronás pénzjutalom is jár. A Nemzetközi PEN Klub 1921-ben alakult, s ma 125 országban van helyi tagozata. A cseh tagozatot 1925-ben éppen Karel Capek alapította, s ma mintegy 200 tagja van.

 

(MTI

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr86301858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása