Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.01.28. 16:00 ezeregy

Holnap indul a Magyar filmszemle

Idén január 29-és február 5-e között rendezi meg a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Magyar Filmművészek Szövetsége a 39. Magyar Filmszemlét. A seregszemle társszervői a Cinemafilm Kft. és a Magyar Filmunió. A 2008-as mustra nyitóünnepségén nem lesz egész estés játékfilm, de a nézők egy-egy perces válogatást láthatnak a Filmszemle versenyprogramjában induló játékfilmekből - közölte Herendi Gábor, a 39. Magyar Filmszemle Szemletanácsának elnöke a rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján.Nyomtatás

Az egy hét alatt 389 alkotást láthat a közönség. A versenyprogramban 103 alkotás, köztük 18 játékfilm, 33 dokumentumfilm, 3 kreatív dokumentum-játkfilm, 36 kísérleti-és kisjátékfilm, valamint 13 tudományos-és ismeretterjesztő film indul. Versenyen kívül 15 játékfilmet, 13 tévé és 91 dokumentumfilmet, valamint 82 kísérleti és kisjátékfilmet tekinthetnek meg a nézők a filmszemle ideje alatt a Millenáris Teátrum, a Palace Mammut, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Bem mozi vetítőtermeiben. Újdonság, hogy a szemle ideje alatt a szekciók versenyprogramjából válogatást mutatnak be öt magyar településen, Esztergomban, Szécsényben, Nyírbátorban, Algyőn és Pápán.

Az ötfős játékfilmes zsűri elnöki tisztségét a német Klaus Eder, a FIPRESCI (Nemzetközi Filmkritikusok Szervezete) főtitkára tölti be. Maia Morgenstern betegség miatt nem tud részt venni a 39. Magyar Filmszemlén, helyette Catherine Portuges, a Massechusetts-i Egyetem professzora, filmesztéta kapott meghívást a játékfilmes zsűri tagjai közé. A testület további három tagja: Goda Krisztina filmrendező, Kende János operatőr és Márta István zeneszerző, színházigazgató - ismertette a Magyar Filmunió igazgatója, Vezér Éva.

Az előző szemlétől eltérően nem lesz kettős fődíj. A 39. Filmszemle legfőbb elismerése az Arany Orsó-díj. Szintén a nemzetközi zsüri dönt a legjobbnak ítélt szórakoztató közönségfilmnek járó Moziverzum díjról is, amelyet a záróünnepségen adnak át, a fődíjat megelőzően.

A nyitó- és záróünnepséget a Millenáris Teátrumban tartják. Az ünnepélyes megnyitó január 29-én, kedden 19.00 órakor kezdődik. A nyitóünnepség keretében osztják ki az Életmű-díjakat és a Magyar Mozgókép Mestere címet. A 39. Magyar Filmszemle életműdíját Schubert Éva színművész, Hildebrand István operatőr és B. Müller Magda fotográfus kapja. A Magyar Mozgókép Mestere elismerést Gyulai Líviusz animációsfilm-készítő és Kósa Ferenc rendező veheti át. A díjkiosztó záróünnepséget február 5-énj, kedden 18.00 órakor rendezik meg.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) főtitkára elmondta, évek óta nagyjából ugyanannyi a filmszemle költségvetése; az idén 162 millió forint. ennek döntő részét, 110 millió forintot 2008-ban is az MMKA biztosítja - tette hozzáTóth Erzsébet.

Bővebb információ és részletes program a 39. Magyar Filmszemléről a: www.szemle.film.hu oldalon olvasható.

Független hírügynökség

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr73314520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása