Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.02.10. 20:00 ezeregy

Punk opera A cigányok ideje című Kusturica-filmből

 

Emir Kusturica operát készített A cigányok ideje című filmjéből, s május 15. és 30. között 12 előadás lesz belőle a belgrádi Száva központban - jelentette be a rendező Kustendorfban, az általa elnevezett és alapított magánfilmfesztiválon. A közép-szerbiai Mokra Gora hegységben levő Drvengrad faluban a világhírű, bosnyák születésű filmrendező elmondta, hogy az opera elkészítésének ötletét saját alkotása, az 1988-ban forgatott A cigányok ideje című filmje adta. Az operának sikeres premierje volt tavaly májusban Párizsban, ahol idén márciusban néhányszor ismét előadják. A következő helyszín Athén lesz, majd Belgrád és más külföldi városok.

 

 

A Kustendorfi Fesztiválon A cigányok ideje című Kusturica-operából részleteket vetítettek videóról. A grandiózus díszletek között 120 színész, énekes és statiszta, s több mint 50 muzsikus van a színen, valamint 120 technikus segíti az előadást. A fantasztikus díszleteket a párizsi Bastille Operából hozzák, s Kusturica úgy véli, hogy illeszkedni fognak a belgrádi Száva központ színpadához.

 

 

A cigányok ideje című opera zenéjét Dejan Sparavalo, Nelet Karajlic és Stribor Kusturica, a filmrendező fia szerezte. Sparavalo korábban Kusturica több filmjéhez írt zenét, Karajlic a Hladno Pivo (hideg sör) nevű, volt jugoszláv punk-rock együttes, majd a szarajevói kultikus banda, a Zabranjeno pusenje (Tilos a dohányzás) zenésze volt, Stribor Kusturica pedig a szarajevói együttesben dobolt, s az ő zenei ötlete a Macskajaj című film dobolós lüktetése.

 

Az 54 éves Emir Kusturica Szarajevóban született, Jugoszlávia szétesése után Franciaországban és az Egyesült Államokban filmezett. A délszláv háború után Belgrádban telepedett le és jugoszlávnak tekinti magát. Magyar mozikban is játszották Az élet egy csoda, a Macskajaj, az Underground - amely 1995-ben a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte az Arany Pálmát - A papa szolgálati útra ment és az Arizoniai álmodozók című filmjeit.

 

(MTI)

 

Szólj hozzá! · 2 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr2305446

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása