Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2007.12.03. 08:12 ezeregy

Barát vagy?

 

Barátság férfi és nő között – nehéz ügy. Sokan értik, sokan nem, néhányan próbálkoznak, de mégsem sikerül...

  

A férfi – nő barátság érdekes dolog. Hiszen hogy lehetnek jó barátok olyan emberek, akiknek magáról a barátságról alapvetően más elképzeléseik vannak?

A férfiak a társadalom elvárásainak megfelelően általában kevésbé mutatják ki érzelmeiket, igyekeznek magukat ’erős férfinak’ mutatni. Emiatt még a szorosabb férfibarátságokra sem jellemző, hogy őszintén megbeszélnék egymással szorongásaikat, feltárnák egymás előtt legmélyebb érzelmeiket. Emiatt sokan úgy vélik, hogy ezek a kapcsolatok nem is igazi barátságok, sokkal inkább nevezhetőek haverságnak, cimboraságnak.

 

A nők ezzel szemben barátjukban az igazi lelki társat keresik, akivel minden problémájukat, gondjukat megoszthatják. Beszélgetéseik legfőbb témája a párkapcsolatuk, annak szépségei és problémái, illetve a gondokra való közös megoldáskeresés.

Mindezek ellenére a férfi – nő barátságok éppen azért működhetnek jól, mert a két nem képviselői ennyire különböznek egymástól.

A férfiak között például sokan vannak, akik odafigyelésre, megértésre vágynak és ezt az ellenkező nemű barátjától kapják meg. Lényeges jellemzője ennek a vegyes barátságnak, hogy a férfinak nem kell tartania magát a ’legyőzhetetlen’ szerephez, nyugodtan kimutathatja érzéseit. A nők számára ugyanakkor hasznos tapasztalatot jelent egy férfival megosztani problémájukat, hiszen ilyen esetekban gyakran kiderül, hogy a vélt gond férfiszemmel nevetséges semmiségnek tűnik.

 

A vegyes barátságok tehát működhetnek rosszul és jól. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy mégiscsak férfi – nő kapcsolatról beszélünk, amelynél nem hagyható figyelmen kívűl a testi vonzalom sem.

Talán Karinthy fogalmazta meg legtalálóbban a férfi-nő barátság problematikáját: ’Létezhet-e férfi és nő között igazi barátság? Ha igen, akkor miért nem?’

A mérleg egyik oldalán találjuk az embert, mint nem nélküli egyént, aki szellemi társát keresi és arra vágyik, hogy legyen valaki, akinek őszintén elmondhatja gondolatait, titkait, akire minden bajban számíthat. Olyan barátot szeretne, akinek az oldalán feltétel nélkül önmaga lehet, nem kell tartania magát a hagyományos férfi – női szerephez.

 

A másik oldalon ott áll az ember, tele az évezredek alatt ugyan némileg finomodott, de még mindig erős ösztöneivel. Társat keres, aki minden porcikájában ízig-vérig nő / férfi, aki erős, vad, felemésztő szenvedéllyel teszi a magáévá.

Ha pedig ez a két oldal találkozik, akár szerelembe is eshetünk. Nem kell azonban aggódnunk, hiszen velünk van a legjobb barátunk!

Szűcs Ágnes

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr59250358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása