Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2007.12.07. 16:54 ezeregy

Versek Belülről

Rácz Era a Fekete Zongora kiadásában megjelent (2002) Lepkesóhaj zsengéi után második kötetében érett költeményekkel jelentkezik. A Belülről című kötetbe szerkesztett versekre a formai sokszínűség és a betűkbe zárt érzékenység jellemző

 

A versek között találunk szonett formában írt költeményt, haikut, képverset és központozás nélküli szabadverset egyaránt. Rácz Era az írásokat három ciklusba sorolta: Örökség, Nemek harca, Sínváltás. És ez a három szó egy gondolati, érzelmi, szellemi ívet is felrajzol.

Az első részben a sok sérülésről ír, ami talán sokunkat ér, de kevesen foglalják ilyen „fegyelmezetten kínlódó” sorokba. A második rész címe önmagáért beszél – a férfi és a nő közötti harcokról szól, szeretni vágyásról és meg nem értettségről, vélt vagy valós sérelmekről, de legfőképpen a férfi és a nő közötti kommunikáció csődjéről. A harmadik ciklus mintegy feloldozás: a költőnő elindul egyfajta megértés útján, megbocsát önmagának és lassan a világnak is, de az utolsó versekből kiolvasható, hogy az elfogadás ellenére sem érzi „itthon” magát: „ideje megszületni – máshol”.

A versekkel bejárt út rímel a kötetborító fekete-fehér képére: nyitott kapukon áramlik be a fény, de mi belülről csak egy világos csíkot látunk a kinti világból… „Úgy gondolom, hogy egész életünkben próbálkozunk, aztán csak a végén látjuk, mit is sikerült összehoznunk. Az út szép. Manapság a legtöbb ember azt gondolja, hogy a szépség boldogságot is jelent. Szerintem ennél sokkal bonyolultabb ez a fogalom” – mondja Rácz Era.

A kötet hátoldalán ezt olvashatjuk: „Az élet egy álom. Úgy váltják benne egymást a gyengéd és durva jelenetek, hogy még véletlenül se találjak köztük összefüggést. De valami átdereng az egészen, ami szép. Valami talán ezeken a verseken is átdereng. A konkrét élet mögötti emberi lét keserves szépsége?”

A kötet a Blog Digitális Könyvkiadó és a Septim Bt. együttműködésének gyümölcse. A borítóképet Lesti L. Zoltán készítette, a kötetet tervezte és tördelte Hajdú Gergely. Könyvbemutató 2007. ecember 10-én, hétfőn 18 órakor a MU Színházban (1117 Bp., Kőrösy J. u. 17.).

 

Székely P.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr85256061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása