Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2007.12.23. 08:00 ezeregy

Játszótéren Szabó Rékával

 

Játszótéren Szabó Rékáéknál

 

A minap ismét a Tünetegyüttes előadásán találtam magam, ezúttal a Szeánszon a MU Színházban.

Kellemes, barátságos környezetben várakozunk a büfénél, mikor egyszer csak bekötött szemű lányt vezetnek be az ajtón. Majd még egyet. Majd egy fiút…

A társulat tagjai elvegyülnek az előtérben, s bizonytalanul tapogatózva lépkednek ide-oda.

Aztán a közönség a szereplőkkel együtt lassan beszivárog a terembe.

A színpadon érdekes játék veszi kezdetét: fogócska, gyilkosozás, egymás utánzása, postásjáték… kezdjük az óvodában érezni magunkat. A játékokat az együttestől megszokott poénos szövegek kötik össze, a jelenetek közt időnként táncbetéteket láthatunk, melyeknek általában szintén története van.

Mozgás, játék és beszéd dinamikusan váltogatja egymást, s lassan valahogy minden a helyére kerül. Egy-egy műfaj használata addig fokozódik a darabon belül, míg a feloldás csak egy másik műfajba való átlépés lehet. A csúcsponton két fiú a lányok fenekén dobol, egy harmadik szellentéshangra táncol ritmusosan, a szerelmespár pedig a színpad szélén fekve nézi mindezt. Káosz és értelmetlenség a köbön, valami katarzis, nagy nevetések, hömpölygő hülyeség. Jó értelemben.

Míg a társulat másik darabjában, az Alibiben túl sok volt számomra a szöveg, a verbális reflexió, mely különvált a tánctól; a Szeánszban létrejön mozgás, hang, gondolat, spontán emberi gesztusok és a játék tökéletes egysége, melyet röviden talán úgy nevezhetnénk: a káosz harmóniája. Szórakoztató előadás volt és kellemes esztétikai élmény.

Nina

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr66267433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása