Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.01.15. 18:00 ezeregy

Liverpool Európa kulturális fővárosa

 

Fennakadásoktól, sőt botrányoktól sem mentes előzmények után, szombat hajnalig tartó utcabállal vette át Liverpool az Európa kulturális fővárosa címet. Az észak-angliai nagyváros öt évig készült a hatalmas ívű rendezvénysorozatra, amelynek megszervezése 95 millió fontba (35 milliárd forintba) került. Az egész éjszakán át tartó nyitórendezvényen, amely - 2008-ra utalva - helyi idő szerint 20.08 órakor kezdődött, Ringo Starr volt az egyik főszereplő: a Beatles egykori dobosa egy 30 méter magas, nyitott emelvényen adott koncertet 40 ezres hallgatóságnak. A világ leghíresebb, Liverpoolból indult együttesének volt tagja külön kislemezt írt az alkalomra, Liverpool 8 címmel.

 

 

A másik még élő ex-Beatle, Sir Paul McCartney - az összesen 350 nagy és számos kisebb rendezvényből álló éves eseménysorozat egyik csúcspontjaként - június 1-jén ad egész estés koncertet a Liverpool FC futballcsapatának stadionjában. A nyitány multimédiás látványosságai az egész várost behálózták; több hatalmas kivetítőn futottak digitális technológiával összeállított kép- és hangegyvelegek Liverpool történetéről. Ebben is központi szerep jutott természetesen a Beatlesnek.

 

 

A kiemelkedő későbbi kulturális események között szerepelnek kiállítások Gustav Klimt, valamint Monet és Manet műveiből. Ugyancsak kiállítást szentelnek a múlt század világhírű építészének, Le Corbusier-nek. Liverpoolban koncertezik majd a Berlini Filharmonikus Zenekar Sir Simon Rattle vezényletével, és eljön a Kínai Nemzeti Balett társulata is.

 

Mindazonáltal voltak időszakok, amikor úgy tűnt, hogy az egész vállalkozást kudarc fenyegeti. Az előkészületek közepén, 2006 nyarán menesztették például a rendezvénysorozat művészeti tervezésének irányításával megbízott ausztrál énekest, Robyn Archert, miután a városvezetés arra a következtésre jutott, hogy Archer semmiféle értékelhető elképzelést nem tett le az asztalra. 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr25294851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása