Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.01.17. 08:00 ezeregy

Azt meséld el Pista!

 

 

  

 

Egy egyszemélyes prudikció, mely már több mint 400 előadást megélt. Játszották már előkelő pesti színházban, vidéki kultúrházban, diákokoknak és felnőtteknek, de mindig telt ház előtt!

 

 

És még most is, több mint tíz év után, még mindig játssza Mácsai Pál az Örkény Színházban. De vajon mi lehet sikerének titka? Hogyan lehet képes egyetlen színész „puszta szóval”  másfél órán keresztül úgy lekötni közönségét, hogy a nézőtéren egy pisszenés sem hallatszik?

 

Háromszor láttam az előadást és mind háromszor teljesen hatása alá kerültem . Mindig ugyanaz az egyszerű hétköznapi csíkos ing, karosszék és…és semmi más. A többi csak mese. Onnantól, hogy Mácsai  leül a karosszékbe és elkezdeni mondani hol és mikor született, egy percig sem jut eszembe, hogy itt nem maga Örkény meséli az életét. Mintha a színész tényleg összeforrt volna már az író szellemével. Minden mozdulata, minden hangsúlya a helyén van, nyoma sincs felesleges maníroknak vagy érzékenykedésnek.

 

Az Egypercesek  groteszk hangvételű íróját halljuk itt, aki éppoly kritikusan néz vissza önnön életére, mint amivel novelláinak tárgyát vizsgálja.

 

Az előadás alapötlete, hogy Örkény visszalátogat a földre ( Mácsaiban öltve testet) és immár minden indulat nélkül tekintve vissza életére, elkezd mesélni. Mesélni pedig van mit. Volt ő gazdag és öntelt fiatalúr, aki tehetséges írónak tartotta magát, aztán munkaszolgálatos, majd orosz hadifogoly. Volt riporter, később pedig hallgatásra kényszerített újholdas. A túlvilágról visszatekintve pedig már csak irónia, és néhány barátjáról beszélve, tisztelet van a hangjában.

 

A szöveget Mácsai Pál és Bereményi Géza állította össze az író saját szavaiból.

 

Az izgalmas mese Hangos könyv formájában is kapható már, de amíg még műsoron van, érdemes ellátogatni az Örkény Színházba, mert Mácsai Pál gesztusai, mimikája pótolhatatlanok .

 

 

 

Szandtner Veronika 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr77279350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása