Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.01.23. 08:00 ezeregy

Smashing Pumpkins megin,újra, és jönnek

 

Billy Corgan idén hét év kihagyás után végre feltámasztotta a kilencvenes évek meghatározó alter grunge rockbandáját. És ami még ennél is nagyszerűbb, hogy 2008 január 29-én élőben is megcsodálhatjátok őket, és új lemezük a Zeitgeist anyagát, ha eljöttök a Budapest Sportarénába!

Pumpkins történelem:

A nyolcvanas években, amikor a rockzenészeken már túl sok a rúzs és a hajlakk, olyan bandák, mint a Jane’s Addiction, a Red Hot Chilli Peppers, vagy a Faith No More úgy dönt, hogy visszaállítják a rockmuzsika ősi becsületét.

Ez a szemlélet tetszik meg egy Bill Corgan nevű Chicagói lemezárusnak. A boltjába nézelődő japán származású James Iha gitárossal, valamint D’Arcy Wretzky basszusgitárosnővel és Jimmy Chamberlin dobossal megalapítják a Smashing Pumpkins-t.

A grunge hullám őket is magával sodorja, de zenéjük messze túllép a hagyományos klisén, mert sokszínű, gitár-uralta zenéjükben a gótikus rock, a heavy metal, a pszychedelikus a progresszív rock és a frontember egyedi hangja keverednek robbanásszerű elegyet alkotva.

1989-ben már előzenekarként játszanak a nagy példakép, a Jane’s Addiction előtt, 1991-ben pedig megjelenik Gish című első albumuk. A lemezt intenzív turnézás követi olyan csapatokkal karöltve, mint a Nirvana, a Guns ’N’ Roses és a RHCP. Ezek után nem is meglepő, hogy a koncertsorozat végén már egy drogproblémákkal küzdő zenekar tér haza, hogy nekiálljon a következő korongnak.

A sok munka végül meghozza a gyümölcsét: az 1993-ban kiadott Siamese Dream az óceán mindkét partján az eladási listák élén ragyog.

A Smashing Pumpkins 1995-re a Mellon Collie And The Infinite Sadness című dupla albummal pályája csúcsára ér, a tagok viszont az intenzív turnézás okozta kimerültség, de leginkább a drogok következtében, talajgyakorlatot mutatnak be.

1998-ban megjelenik ugyan az új album Adore címmel, de a gótikus stílus nem jön be a rajongóknak: nem fogy.

1999-ben elkészül a Machine című korong, Corgan pedig a véget szimatolva 2000 májusában bejelenti, hogy az év végén feloszlatja a zenekart. Könnyezünk.

2005-ben aztán mégis hihetünk a feltámadásban. Megjelenik Bill Corgan szólólemeze, és felad egy egész oldalas hirdetést a Chicago Tribune-ban: „Szeretném visszakapni a zenekaromat, a dalaimat, az álmaimat”-írja. Kívánsága teljesült, mert a Smashing ismét él és zenél. Ajánlom a koncertet mindenkinek, elvetemült rock rajongóknak pedig mindenképpen!

Szabó Krisztina

P.S. Azóta úgy tűnik, hogy sajnos mégsemk jönnek.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr27291793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása