Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.02.14. 08:00 ezeregy

Géniuszok reneszánsza a Szépművészetiben

 

A Szépművészeti múzeum sorra nyitja meg számunkra különleges kiállításait. Január 24-től például a Mediciek fénykora - élet és művészet a reneszánsz Firenzében címmel nyílt nagyszerű lehetőség a számunkra. Eredetiben csodálhatjuk meg Botticelli, Michelangelo és Raffaello műveit.

Május 18-ig tekinthetjük meg e tárlatot, amelyet hatvan olasz gyűjteményből kölcsönöztek és kettőszáz műtárgyból állítottak össze. Festményeket, rajzokat, szobrokat és domborműveket látunk majd és ezek segítségével kaphatunk átfogó képet a reneszánsz kor művészetéről valamint a Medici család életéről. Olyan itáliai mesterek alkotásaiban gyönyörködhetnek a látogatók, mint Fra Angelico, Filippo Lippi, Sandro Botticelli, Andrea Mantegna, Giorgio Vasari, sőt Leonardo da Vinci. A Medici család tagjait ábrázoló portrék mellett, többek között a festmények, kódexek, falikárpitok, viseletek, botanikai ábrázolások is mind azt a célt szolgálják, hogy a reneszánsz kor, nyüzsgő szellemű Firenzéje a szemünk láttára elevenedjen meg. A kiállítás csúcspontja Sandro Botticelli (1445-1510) Pallasz Athéné és a kentaur című festménye. Ez abból is kiderül, hogy a festményt körülbelül hét és fél milliárd forintra biztosították. Ám ami fontosabb, hogy a mű mérföldkő a reneszánsz történetében. Mégpedig azért, mert megszületik a teremtés titkait fürkésző ember, aki a művészetet a tudomány szolgálatába állítja. Ezt láthatjuk ezen a képen, érdemes közelebbről is megnézni. A legvalószínűbb értelmezés szerint a legmagasabb eszményeket megtestesítő istennő gyengéden a hajánál fogva megragadja, és megzabolázza az állatias létet megtestesítő Kentaurt. A képet a Medici család rendelte meg a festőtől, erre utalnak az istennő ruháján látható összefont gyémántgyűrűket ábrázoló minták, amelyek a Mediciek jelképei. E jeles alkotás a másik két legismertebb Botticelli művel a Tavasszal, illetve a Vénusz születése című festménnyel a Mediciek egyik vidéki villájának falán lógtak fali díszként. A képek később kerültek át a firenzei Uffizi képtárba. A Medici család egyébként a Medici bank révén vált gazdaggá, amelyet 1397-ben alapítottak. Szakértők szerint ez a befektetés Európa egyik leggazdagabb családjává tette őket, s így nem keveset költöttek és fordítottak vissza vagyonukból a kultúrára és Firenze építészetére. Abban a korszakban járunk tehát, amikor olyan géniuszok lakták a várost, mint Michelangelo, Rafaello és da Vinci. Érdemes tehát a kiállítást megnézni és abból a kulturális légkörből szippantani, amely döntően meghatározta a világ művészetének fejlődését.

Szabó Krisztina

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr72321878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása