Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2008.02.21. 08:00 ezeregy

Woody Allen álma

 

Woody Allen álma

 

A veteránrendező, aki nemrég Budapesten fújta klarinétját zenekarával, továbbra is élvezi a stúdiók kegyeit, hiszen a Cassandra álma viszonylagos bukása ellenére is kapott egy újabb hároméves szerződést. Az utóbbi időben olyan alkotások születtek Woody Allen keze alatt, mint a Melinda és Melinda, a Match Point, valamint a Füles. Legutóbbi filmje, a Cassandra álma, Amerikában még egymillió dollárt sem termelt, pedig nem rossz film ez.

Két testvér köré szerveződik a történet: a látszólag kiegyensúlyozott életet élő dél-londoni fiúk, Terry (Colin Farrel) és Ian (Ewan McGregor) valójában komoly anyagi problémákkal küszködnek. Terry-nek nemcsak az alkohollal gyűlik meg a baja, nyomában vannak az uzsorások is, hála a kifizetetlen kölcsönöknek, Ian pedig jó eséllyel indul, hogy saját hazugságai tengerébe fulladjon. Ebben a nem túl szerencsés pillanatban lép be Ian életébe a szerelem, rádöbben az ősi igazságra, hogy a menő csajokhoz bizony pénz kell és ezzel egy időben öccse is rájön, hogy változtatnia kell félresiklott életén.

És vajon ki lesz az, aki ebben a szorult helyzetben segíthet hőseinken? Akiről mindenki álmodott már és fohászkodott hozzá anyagi zavarában. A gazdag amerikai nagybácsi (Tom Wilkinson) hát persze. Azonban az élet nem ilyen egyszerű, és Howard nagybácsi sem szórja üdvözült arccal feleslegesen a tengerentúlon megtermelt dollárokat. Következésképp Terry és Ian morális döntési helyzet elé kerül: vajon van-e az a pénz, amiért hajlandóak gyilkosságot elkövetni? Ugyanis ez volna az ára annak, hogy életüket végre sínre tegyék. Bűntudat, félelem, határozatlanság következik. Aztán pedig a testvérpár harca folytatódik önmagukkal, egymással és a világgal.

Ugyan nem egy tipikus Woody Allen filmmel van dolgunk, a direktor nem az általa megszokott szex témakört járja körbe, mégis az életmű újabb állomásaként tekinthetünk erre az alkotásra. Jó kis black noir krimi ez: a rossz elnyeri méltó büntetését,és a végén az ember nyugodtan hátra dőlhet. A színészi játék kifinomult, Colin Farrel alakítására külön felhívnám a figyelmet, az Oscar-jelöléssel büszkélkedő magyar operatőr, Zsigmond Vilmos nevét olvasva a stáblistán pedig mindenki érzi, hogy biztosra mehet.

Szabó Krisztina

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr87338631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása