Impresszum

Főszerkesztő:Kőszegi Dániel

kul-túra

Az ZACC Kulturális Műhely kul-túra blog magazinját olvashatod. Nemsokára tervezzük, hogy nyitunk a társadalomtudomány felé is. Addig is reméljük, hogy találsz számodra izgalmas kalandozást ezen a blogon. Alapítva:2007 november Üdvözlettel: Kőszegi Dániel főszerkesztő, a műhely alapítója Újságíró-szerkesztők: E-mail cím: artalomblog@vipmail.hu Mobil,sms:06306330558 Együttműködő partnerünk:www.klubhalo.hu,www.fenyhordozok.hu stompesara.spaces.live.com,retro.blog.hu,filmpont.hu Blog

Friss topikok

Linkblog

2007.12.28. 08:01 ezeregy

Faur Anna és a Lányok

 

Bevallom, őszintén nagyon meglepődtem, amikor kiderült számomra, hogy Faur Anna diploma filmjének a producere Sándor Pál. Aki számomra midig is a magyar filmes szakma egyik legnagyobb rendezője marad . Gondoljunk csak a Ripacsokra, amiben milyen fantasztikus kettőst alakított Kern András és Garas Dezső.

Az persze más kérdés, hogy Kern András most Tímár Péter Casting c. filmjében alakít egy jobb napokat látott zongoristát. Biztos a szerep megformálása közben a Ripacsokra gondolt.

Sajnos Sándor Pál producer nem egyenlő Sándor Pál rendezővel. Ez a balsejtelmem már Szőke András Hatusatok c. filmjénél kezdett beigazolódni, de most Faur Annánál végkép úgy érzem: sajnos igazam lett.

Kevés olyan rendező egyéniség van, főleg Magyarországon, aki remek rendező-és producer egy személyben. Pedig sokáig reménykedtem abban, hogy Sándor Pál lehet a magyar Spielberg.

Faur Anna sohasem lesz olyan női rendezőegyéniség, mint Szabó Ildikó. De egy közös vonás van bennük, pontosabban Sándor Pál személye. Hisz Szabó Ildikó a Bohóc a falon c. filmben szerepelt színésznőként.

Gondolom nem csak nekem jutott eszembe a Lányok c. film alapján összehasonlítani Faur Annát és Szabó Ildikót. Érdemes megnézni Szabó Ildikó egyik filmjét és utána a Lányokat. Ha fordítva tesszük, akkor még látványosabb a különbség.

A film témája eddig is a földön hevert, és csodálkozom is rajta, hogy eddig senkinek sem jutott eszébe ebből filmet csinálni.

„Szűz kéz szerencsét hoz”- szokták volt mondani. Én is így álltam hozzá, s mindenféle előítélet nélkül ültem be a moziba.

A történet mindenki számára ismert: két fiatal lány,hogy pénzhez jusson elhatározzák, hogy kirabolnak egy taxist, s szexuális ajánlatott tesznek neki.

Miét pont két francia színésznőt kellett választani? Hisz Magyarországon is találhatunk két tehetséges színésznőt, akik eljátsszák ezt a szerepet. Vagy Faur Anna ezzel is azt akarta jelezni, hogy ez megtörténhetne akár Európa más országában is?

A Taxisok világát nehéz bemutatni, hisz az egy olyan mikrovilág, ahova kívülállóként csak néha utasként tévedünk be, és akkor is egész idő alatt a drága benzinről hallhatunk kiselőadást.

Faur Anna a mélyvízbe ugrott ezzel a filmmel, pedig mindig ott van a tábla: „mélyvíz, csak úszóknak”. Ezért maradt nekünk, és neki csak a MÉJVÍZ pontos j-vel.

 

Kőszegi Dániel főszerkesztő

 

 

 

 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://artalom.blog.hu/api/trackback/id/tr75267473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gázolj bele a zangezibe · http://business.fortunecity.com/technology/138/page8.htm 2007.12.28. 22:40:52

Úgy nézem az Artalom blognév csak véletlen névegyezés a legendás Artalommal. Mindenestre elég zavaró, de hát valahol ez a jövő, legalábbis valahol.

zsoltu · http://estiskola.hu 2008.01.06. 15:04:43

Sajnos Sándor a Hasutasokat igen erősen kiherélte, volt szerencsém látni a teljes verziót, és azt kell mondjam, hogy köszönőviszonyban sincs azzal, ami a végeredmény lett. Persze, utolsó vágás joga... de hát ha valakinek csak ollója van, de koncepciója nincs, akkor nem értem, miért szabdalja szét találomra a film meglévő szövetét. Mintha egy sokzsebes nagykabátból egy rossz szabó csinált volna egy tavaly nyári divat szerinti kiskosztümöt. Decens, elmegy, de nem SZőke film, mivel a "szőkeségét" kiherélte a producer. És ami a legszebb, a kiherélt jeleneteket feltette a DVD-re extraként. Ahelyett, hogy engedte volna megjelenni a rendezői verziót. Hiúság. Szomorú. Úgy tűnik, Sándornak kellenek a kalapja mellé tűzni rendezők, nevek, akiket viszont nem hagy dolgozni.
süti beállítások módosítása